Alhaisemman kolesterolin ei tarvitse tarkoittaa sitä, että on luovuttava kaikista herkullisista ruoista. BT.com listasi nämä kuusi maistuvaa ruoka-ainetta, jotka auttavat alentamaan kolesterolia.
1. Suklaa
Valitettavasti kyse ei nyt ole täyteläisestä maitosuklaasta, vaan tummasta suklaasta, joka sisältää runsaasti antioksidantteja. Tutkimusten mukaan tumman suklaan syöminen on yhteydessä alhaisempaan sydänkohtausten ja halvausten riskiin. Noin 30 grammaa tummaa suklaata päivässä kohottaa hyvää kolesterolia ja ehkäisee pahaa kolesterolia hapettumasta.
Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että suklaassa on paljon rasvaa ja siksi siinä on myös runsaasti kaloreita. Jos sitä syö liikaa, paino nousee, eikä se tietenkään ole hyväksi sydämelle.
2. Tee
Tutkijat ovat havainneet, että vihreän teen juominen alentaa pahaa kolesterolia vaikuttamatta hyvän kolesterolin määrään veressä.
Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että Earl Gray -tee saattaa suojata sydäntaudeilta, koska sen sisältämä bergamottiuute toimii samalla tavoin kuin kolesterolin hallinnassa käytettävät statiinit.
Mustan teen sisältämien flavonoidien on osoitettu ehkäisevän pahan kolesterolin hapettumista. Hapettuminen aiheuttaa valtimoseinämien kovettumista.
- Lue myös: 7 syytä korkeaan kolesteroliin
3. Valkosipuli
Valkosipulin uskotaan alentavan sekä kolesterolia että verenpainetta. Tutkimusten mukaan se auttaa pysäyttämään valtimoihin kerääntyvän plakin muodostumista.
Jotkut asiantuntijat suosittelevat syömään päivittäin valkosipulia. Jos tahtoo välttää pahanhajuisen hengityksen, kannattaa kokeilla valkosipulikapseleita.
4. Avokado
Avokadoissa on runsaasti sydänystävällisiä, kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka voivat auttaa hyvän kolesterolin lisäämisessä ja pahan kolesterolin vähentämisessä.
Avokadoissa on myös kasvisteroleja, jotka vähentävät ruoasta imeytyvät kolesterolin määrää. Avokadoissa on kuitenkin runsaasti kaloreita, joten muista syödä niitä kohtuudella.
5. Pavut
Pavuissa on erityisen paljon kolesterolia alentavia liukoisia kuituja. Tämä pätee kaikenlaisiin papuihin, myös niihin, jotka on säilötty tomaattikastikkeen kanssa.
Papujen syöminen 4–5 kertaa viikossa voi alentaa kolesterolia, mutta on hyvä muistaa, että joissakin säilötyissä pavuissa on paljon lisättyä sokeria ja suolaa. Kannattaa valita hyllystä sellainen merkki, jossa lisättyjä sokeria ja suolaa on mahdollisimman vähän.
6. Pähkinät
Pähkinöiden, kuten manteleiden, saksanpähkinöiden, pekaanipähkinöiden ja maapähkinöiden, syöminen on yksi hyvä tapa alentaa kolesterolia. Älä kuitenkaan syö suolattuja pähkinöitä, sillä liiallinen suola voi kohottaa verenpainetta.
Pähkinät, kuten avokadotkin, sisältävät kasvisteroleja, jotka ehkäisevät kolesterolin imeytymistä. Lisäksi ne sisältävät kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka suojaavat verisuonia vahingoittumiselta.
Tutkimusten mukaan 8–10 pähkinän syöminen päivässä voi alentaa kolesterolin kokonaismäärää viidellä prosentilla.
Lähde: BT.com