Sairaudet

HDL-kolesteroli

HDL-kolesteroli eli kansankielessä ns. hyvä kolesteroli koostuu HDL-hiukkasista, jotka sisältävät proteiineja ja rasvoja. HDL-hiukkasten tehtävänä on sitoa itseensä kolesterolia soluista ja muista kolesterolihiukkasista, ja näin kuljettaa kolesterolia pois kudoksista.

Teksti Terve Media Oy
6.6.2013 Terve.fi

HDL2 ja HDL3

HDL-kolesteroli voidaan jakaa HDL2- ja HDL3- tyyppeihin. HDL2 suojaa elimistöä ateroskleroosilta eli valtimonrasvoittumistaudilta sekä sepelvaltimotaudilta.

Ravinto, liikunta ja vyötärölihavuus

Ravinnolla ei ole HDL-kolesteroliin vaikutusta. Kuntoliikunnan on todettu lisäävän HDL-kolesterolin määrää. Vyötärölihavuus puolestaan laskee HDL-kolesterolia, mutta laihduttaminen palauttaa määrän normaaliksi.

Lääkitys

Tehokkaita lääkkeitä HDL-kolesteroliin ei ole. Statiinit kuitenkin suurentavat hieman HDL-kolesterolin määrää veressä.

Mittaus

Laboratoriossa paastonäytteestä mitataan kokonaiskolesteroli ja HDL-kolesteroli. Suomalaisilla kokonaiskolesterolin arvo on keskimäärin 5,3 mmol/l), josta pahaa (LDL) kolesterolia on 70 prosenttia ja 20-25 prosenttia hyvää (HDL) kolesterolia.

HDL-kolesterolipitoisuuden tavoitteena on saada kokonaiskolesterolin arvo alle 5 mmol:n/L. Naisilla pitoisuus on yleensä korkeampi kuin miehillä.

fS-Kol-HDL

Miehet: 0,95 mmol/l (tavoite)

Naiset: 1,10 mmol/l (tavoite)

HDL-kolesterolia nostavat:

- liikunta

- kohtuullinen alkoholin käyttö

- lääkkeistä nikotiinihappo ja fibraatti

HDL-kolesterolia laskevat:

- tupakointi

- anaboliset steroidit

Lähteet:

Terveysportti.fi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi