Sairaudet

Kärsitkö ummetuksesta? Se voi olla merkki tästä hermostollisesta sairaudesta

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat runsaan 740 000 potilaan terveystiedoista. Lue lisää.

18.9.2015 Terve.fi

Parkinsonin tautia sairastavat usein potevat pahaa ummetusta, joka ei välttämättä helpota edes lääkkeillä. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella ummetus saattaa kuitenkin ilmaantua jo vuosia ennen Parkinson-diagnoosia ja siten olla ensimmäisiä merkkejä taudin kehittymisestä.

Tulosten perusteella ummetusta potevien riski sairastua myöhemmin Parkinsonin tautiin oli yli kaksi kertaa suurempi kuin henkilöiden, jotka eivät kärsi ummetuksesta. Yhteys havaittiin jopa potilailla, jotka sairastuivat Parkinsonin tautiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Havainnot vahvistavat näyttöä ummetuksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On siis mahdollista, että ummetus on ensimmäisiä merkkejä keskushermostomuutoksista, jotka myöhemmin johtavat Parkinsonin tautiin, mutta yhtä hyvin taustalla voi olla jokin kolmas tekijä, joka altistaa sekä ummetukselle että Parkinsonin taudille.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat runsaan 740 000 potilaan terveystiedoista. Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Lähde: Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015

Lue lisää:

Tietopaketti Parkinsonin taudista: Parkinsonin taudin oireet ja hoito

Liikunta saattaa ehkäistä Parkinsonin tautia

Ummetuksen hoito: Helpota vaivaa näillä kotikonsteilla

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi