Bostonilaisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, että testosteronihoidosta ei ole apua alhaisesta testosteronitasosta kärsivien miesten siemensyöksyongelmiin, kertoo Reuters.
Seksuaaliset toimintahäiriöt jakautuvat miehillä yleensä kolmeen kategoriaan: ongelmiin libidon, erektion tai siemensyöksyn kanssa.
– 10–20 prosenttia seksuaalisen toimintahäiriön takia lääkärin vastaanotolle tulevista miehistä kertoo kärsivänsä siemensyöksyongelmista, kertoo tutkimusta johtanut lääkäri Shehzad Basaria.
Ei merkittävää vaikutusta
Basaria kollegoineen tutki 76 miestä, joilla oli ongelmia siemensyöksyn kanssa. Siemensyöksyongelmiin kuuluvat viivästynyt siemensyöksy, kyvyttömyys siemensyöksyyn, vähentynyt siemensyöksy ja siemensyöksyn alentunut voima.
Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla miehillä oli alhainen testosteronitaso. Yksikään heistä ei ollut sairastanut mitään lantioseudun sairautta tai eturauhassyöpää, eivätkä he käyttäneet lääkkeitä, jotka voisivat mahdollisesti vaikuttaa siemensyöksyn toimintaan. Heillä ei myöskään ollut vakavaa erektio-ongelmaa. Siemensyöksyongelmia voi olla sekä erektio-ongelman lisäksi tai ilman sitä.
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa miehet saivat joko 60 milligrammaa testosteronia päivässä tai saman annoksen lumelääkettä. Tutkimuksen lopussa testosteronia saaneiden miesten testosteronitasot olivat nousseet, mutta siemensyöksyongelmat eivät olleet muuttuneet merkittävästi.
Psykologiset tekijät huomioitava
Asiantuntijoiden mukaan tutkimus osoittaa, että androgeenien (mieshormonien) puute ei ole ainoa seikka, joka vaikuttaa miesten siemensyöksyyn, vaan kyseessä on ainoastaan yhteys. Basaria kuitenkin myöntää, että vain neljä kuukautta kestänyt tutkimus on saattanut olla liian lyhyt asian selvittämiseen.
Tutkijat toivovatkin, että tulokset synnyttäisivät uusia tutkimuksia, joiden avulla yritettäisiin selvittää muita selityksiä siemensyöksyongelmille.
– Joissakin tapauksissa potilaan siemensyöksyongelmat voivat johtua psykologisista tekijöistä. Myös tätä ilmiötä pitäisi tutkia enemmän, Basaria toteaa.
Lähde: Reuters
Lue lisää: