Terve.fi

Onko leikkaus tehokas hoito nivelreumaan?

Onko leikkaus tehokas hoito nivelreumaan?
Uusi tutkimus valaisee leikkauksen tehokkuutta nivelreuman hoidossa. Lue lisää.

Toistaiseksi polven tekonivelleikkauksen vaikutusta elämänlaatuun käsittelevät tutkimukset ovat keskittyneet nivelrikkoon, vaikka nivelreuma on kaikista yleisin niveltulehduksen muoto, jonka hoidossa käytetään leikkausta.

Uusi tutkimus valaisee leikkauksen tehokkuutta nivelreuman hoidossa.

Nivelreuma vai nivelrikko?

Uusi Arthritis & Rheumatology -lehdessä julkaistu tutkimus arvioi, kuinka suuri apu tekonivelleikkauksesta on nivelreuman hoidossa verrattuna nivelrikon hoitoon.

Tutkimuksesta käy ilmi, että leikkaus vähentää polven kipua erittäin tehokkaasti ja parantaa nivelreumasta kärsivän elämänlaatua. Hyödyt eivät olleet yhtä merkittäviä kuin nivelrikon hoidossa.

Apu ei ole pysyvä

Tutkijat selventävät, että polven tekonivelleikkaus ei ole pysyvä apu, vaan se voi tarjota hetkellisesti paremman elämänlaadun nivelreumasta kärsiville.

- Uusi polvi voi tarjota nivelrikosta kärsiville kivuttomuutta kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen, kun taas nivelreuma alkaa vaikuttaa niveleen taas pian uudestaan, kertoo tutkija Kaleb Michaud lehden tiedotteessa.

Michaudin mukaan leikkaus on tehokas hoito nivelreumaan, mutta ei tulisi odottaa, että apu on yhtä suuri kuin nivelrikosta kärsiville.

- Pääset eroon polvesta, johon nivelreuma vaikuttaa, et itse nivelreumasta. Siltikin kyseessä on tärkeä hoitomuoto, jolla voidaan parantaa potilaan elämänlaatua, Michaud jatkaa.

Lähteet:

Lue myös:

Julkaistu: 23.7.2015
Kommentoi »