
Faktat haltuun: Nivelreuma
Nivelreuma eli reumatoidi artriitti on tulehduksellinen, pitkäaikainen nivelten sairaus. Se on niin sanottu autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä, joka normaalisti suojelee elimistöä infektioilta ja muilta taudeilta, hyökkää tuntemattomasta syystä nivelkudosten kimppuun.
Nivelreuma eli reumatoidi artriitti on tulehduksellinen, pitkäaikainen nivelten sairaus. Se on niin sanottu autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä, joka normaalisti suojelee elimistöä infektioilta ja muilta taudeilta, hyökkää tuntemattomasta syystä nivelkudosten kimppuun.
Nivelreumassa immuunijärjestelmän valkosolut hakeutuvat nivelkalvolle ja aiheuttavat siellä tulehduksen. Niveltulehdusta kutsutaan myös synoviitiksi.
- Lue lisää: Nivelreuma-tietopaketti
Oireet
Tulehdus johtaa normaalisti ohuen nivelkalvon paksuuntumiseen ja ylimääräisen nivelnesteen kertymiseen nivelonteloon. Nivel turpoaa, kipuilee ja jäykistyy.
Nivelreuman edetessä tulehtunut nivelkalvo tunkeutuu nivelontelossa olevaan luuhun ja rustoon tuhoten niitä. Nivel vaurioituu.
Ympärillä olevat niveltä tukevat lihakset, nivelsiteet ja jänteet heikkenevät eivätkä enää kykene toimimaan normaalisti.
Aiheuttajat
Yleensä nivelreuma on pitkäaikainen sairaus. Se voi kuitenkin tietyissä tapauksissa rauhoittua pitkäksi aikaa tai jopa lopullisestikin.
Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka tarkkaa syytä ja aiheuttajaa ei vielä tunneta.
Nykykäsityksen mukaan sekä perintö- että ympäristötekijöillä on osuutensa synnyssä. Nivelreumapotilaan lähisukulaisella on 2—4 kertaa suurempi sairastumisriski kuin väestössä keskimäärin.
Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että jokin ympäristötekijä vaikuttaa nivelreuman kehittymiseen ihmisellä, joka on sille geneettisesti altis.
Tupakointi on tällä hetkellä ainoa kiistaton taudin riskitekijä.
Bakteereita ja viruksia on epäilty nivelreuman laukaisijoiksi.
Ravintotekijöistä on myös etsitty selitystä nivelreuman syntyyn, ja on viitteitä siitä, että runsaasti kalaa, kasviksia ja oliiviöljyä sisältävä ruokavalio suojaisi sairastumiselta.
Yleisyys
Suomessa uusia nivelreumatapauksia ilmaantuu noin 2 000 vuodessa.
Suomessa on tällä hetkellä arviolta 32 000 nivelreumapotilasta, ja tauti on naisilla noin kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.
Nivelreuman keskimääräinen alkamisikä on nykyisin noin 60 vuotta. Nivelreuma voi kuitenkin alkaa myös jo alle 16-vuotiaana, jolloin puhutaan lastenreumasta.
Hoito
Reumalääkkeet
- Perinteiset reumalääkkeet (klorokiini, leflunomidi, letotreksaatti, siklosporiini, sulfasalatsiini, kulta)
- Tulehduskipulääkkeet
- Kortisonilääkkeet
- Biologiset reumalääkkeet
- Biologiset reumalääkkeet lisäävät infektiovaaraa, sillä ne vaikuttavat suoraan immuunipuolustusjärjestelmään
- Kaikkia reumalääkkeitä tulee käyttää vain reumasairauksien erikoislääkärin valvonnassa niiden, hyötyjen lisäksi, aiheuttamien monien haittavaikutuksien vuoksi
- Reuman hoitoon käytetään myös ei-lääkkeellisiä hoitoja, kuten leikkausta, kylmä- ja lämpöhoitoja, fysikaalisia hoitoja, kuntoutusta ja apuvälineitä