Terve.fi

Nivelreumaa tulisi hoitaa aggressiivisesti heti alussa

Nivelreumaa tulisi hoitaa aggressiivisesti heti alussa
Suomalaistutkijoiden mukaan heti nivelreuman alkuvaiheessa aloitetun monilääkehoiton hyödyt ovat kauaskantoisemmat kuin on tiedetty.
Julkaistu: 24.6.2010

Suomalaistutkijoiden mukaan heti nivelreuman alkuvaiheessa aloitetun monilääkehoiton hyödyt ovat kauaskantoisemmat kuin on tiedetty. Näin hoidettujen nivelet ovat paremmassa kunnossa vielä vuosikymmenen päästä, he raportoivat Arthritis Research and Therapy -lehdessä.

Tätä ennen yhdistelmähoidon tehon on varmistettu ulottuvan vain viiden vuoden päähän.

Vappu Rantalaiho ja tutkimusryhmä laittoivat 97 tuoretta nivelreumapotilasta metotreksaatin, sulfasalatsiinin, hydroksiklorokiinin ja prednisolonin yhdistelmälääkitykselle ja vertasivat heitä 98 vain sulfasalatsiinia saaneeseen. Lääkitykset kestivät kaksi vuotta, minkä jälkeen potilaiden lääkitykset vapautettiin. Osa sulfasalatsiinia käyttäneistä sai myös prednisolonia.

Yhdistelmähoitoa saaneiden pienissä nivelissä havaittiin röntgenkuvissa vähemmän vaurioita kuin yhdellä lääkkeellä hoidettujen. Lisäksi ainoastaan 13 %:lla yhdistelmälääkityistä ja 28 %:lla pelkkää sulfasalatsiinia saaneista oli erosiivisia nivelrikkomuutoksia raajojen suurissa nivelissä yhdentoista vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta.

Tulokset tukevat nykyisiä hoitokäytäntöjä.

Lisätietoa nivelreumasta:

Uutisia nivelreumasta:

Kommentoi »