Terveys

Faktat haltuun: Selkäkipu

Selkäkipu on erittäin yleinen vaiva, sillä siitä kärsivät kaikki suomalaiset jossain vaiheessa elämäänsä. Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään, mutta osalla tilanne pitkittyy ja voi haitata huomattavasti elämää.

Teksti Terve Media Oy
24.6.2015 Terve.fi

Selkäkipu on erittäin yleinen vaiva, sillä siitä kärsivät kaikki suomalaiset jossain vaiheessa elämäänsä. Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään, mutta osalla tilanne pitkittyy ja voi haitata huomattavasti elämää.

Selkäranka tukielimineen on erittäin monimutkainen järjestelmä.

Selkää pitää vaalia ja hoitaa, kuten muutakin elimistöä.

Istumatyö, vammat, väärät nostotavat tai rakennepoikkeavuudet altistavat selkäsärylle.

Kun lihaskunto on heikko, pienikin selän rasitus voi johtaa kipuepisodiin. Selkäsäryn hoidossa ja ehkäisyssä lihaskunnon ylläpito ja parantaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Selkäkivuissa on yleensä mukana tulehdusreaktio. Tämän takia nykyään suositellaan tulehduskipulääkitystä 1-2 viikon kuurina heti kipuepisodin alusta lähtien.

Vuodelevon ei ole osoitettu nopeuttavan selkäkivusta paranemista, vaan se saattaa jopa hidastaa sitä.

Kevyet lihasharjoitteet kivun sallimissa rajoissa on hyvä aloittaa heti.

Kävely, asennon vaihtaminen ja liikkeellä pysyminen on selän tervehtymisen kannalta tärkeää.

Iskias

Iskiasoireyhtymällä tarkoitetaan selästä toiseen pakaraan ja jalkaan säteilevää kipua, joka aiheutuu hermojuurien puristustilasta.

Syynä tähän voi olla esimerkiksi tulehdus tai lannerangan välilevyn esiinluiskahdus eli välilevytyrä tai lannekanavan ahtauma.

Syynä voi olla myös välilevyn rappeuma, se on erityisesti tyypillinen raskasta fyysistä työtä tekevien keskuudessa.

Iskiaksen laukaisijana voi olla esimerkiksi huonot työasennot, kuten jatkuva staattinen jännitys tai lihasrasitus, joka kuormittaa yksipuolisesti selkää ja lihaksia.

Myös veto, kylmä ja tärinä voivat laukaista kivun.

Iskiaskipu säteilee lantioon ja alas sääreen tai jalkaterään saakka. Toisinaan iskiaskipua voi esiintyä molemmissa jaloissa.

Kivun lisäksi oireena voi olla ihon tunnottomuutta ja jalan lihaksien heikkoutta.

Iskiasvaiva paranee yleensä hyvin, vaikka paraneminen voi noin puolella tapauksista kestää kuukauden ja joskus pitempäänkin.

Noidannuoli

Noidannuoli eli lumbago alkaa ristiselässä äkillisenä tuntuva kipuna ja jäykkyytenä.

Noidannuolen voi aiheuttaa esimerkiksi painavan esineen nostaminen tai selän äkillinen kiertoliike, osaltaan siihen voi vaikuttaa kylmä ja veto. Usein syy jää epäselväksi.

Vaiva paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä ja hoitona on lyhyt lepo ja mahdollisimman pikainen paluu normaalielämään.

Noidannuolessa kipu on voimakas.

Henkilö saattaa pudota polvilleen selän venähtäessä, joskus taas vammasta voi kulua useita tunteja ennen kipuoireen alkua.

Selän liikuttaminen tekee kipeää, eikä selän suoristaminen onnistu kivun vuoksi.

Selkäkipujen hoito

Suurin osa selkäkivuista johtuu toiminnallisista ongelmista, eli nikamaväli on kulumisesta johtuen menettänyt osan optimaalisesta liikeradastaan.

Lannerangan välilevyn rikkoutumisesta, kuten välilevytyrästä tai välilevypullistumasta johtuva iskiashermon puristus tai ärsytys taas johtaa iskiaskipuun.

Selkäkipujen hoidossa pyritään kivun lievittymiseen, nivelen liikkuvuuden lisääntymiseen sekä lihasjännityksen vähentymiseen, lihaskunnon lisääntymiseen ja siten toimintakyvyn palautumiseen.

Hoitoja antavat fysioterapeutit, hierojat ja kiropraktikot.

Fysioterapiassa nikamien virheasentoja hoidetaan vähitellen, ja ongelman poistuminen vaatii useita hoitokertoja.

Kiropraktiikka pyrkii vaikuttamaan selkärangan pienten fasettinivelten kautta nikamien liikerataan, jolloin potentiaalinen pinnetila saadaan vapautettua. Parhaassa tapauksessa tavoite saavutetaan yhdellä hoitokerralla.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi