Terve.fi

Voiko tämä hedelmä olla lääke leukemiaan?

Voiko tämä hedelmä olla lääke leukemiaan?
Monille suomalaisille tuttu ravinteikas hedelmä voi olla ratkaisu leukemian hoitoon, kerrotaan Waterloon yliopiston tutkimuksessa. Kyseessä on tietenkin avokado, jonka molekyylit voivat olla hyödyksi tietyntyyppisen syövän hoidossa.
Julkaistu 17.6.2015

Monille suomalaisille tuttu ravinteikas hedelmä voi olla ratkaisu leukemian hoitoon, kerrotaan Waterloon yliopiston tutkimuksessa. Kyseessä on avokado, jonka molekyylit voivat olla hyödyksi tietyntyyppisen syövän hoidossa.

Taistelee leukemian kantasoluja vastaan

Tutkijat ovat saaneet selville, että avokadon tietty rasva kykenee taistelemaan akuutin myelooisen leukemian (AML) kantasoluja vastaan.

Yli 65-vuotiaista leukemiaa sairastavista jopa 90 prosenttia kuolee viiden vuoden sisällä kyseiseen sairauteen. Waterloon yliopiston professori Paul Spagnuolon kaavailema avokadopohjainen lääke voi jonain päivänä pidentää AML-potilaiden eliniänodotetta sekä parantaa elämänlaatua.

- Leukemian kantasolu on suurimmaksi osaksi syypää sairauden kehittymiseen, selittää professori Spagnuolo. Professori valaisee, että monien testikierrosten jälkeen on selvinnyt, että uusi lääke kohdistuu ainoastaan leukemian kantasoluihin ja jättää terveet solut rauhaan.

Prosessi vielä alkuvaiheessa

Lääke on vielä monien vuosien päässä hyväksynnästä syövän hoitoon. Spagnuolo kuitenkin valmistelee jo ensimmäistä kliinistä koetta, jossa ensimmäiset AML-potilaat pääsisivät käsiksi lääkkeeseen.

Tällä hetkellä maailmassa on vain muutama lääkehoito, joka kohdistuu leukemian kantasoluihin. Spagnuolon tutkimus julkaistiin arvostetussa Cancer Research -julkaisussa.

Lähteet:

Vastaa Terve.fi:n kyselyyn ja vaikuta!

Lue myös:

Kommentoi »