Terve.fi

Mitä tapahtuu, kun kuolemme?


Mitä tapahtuu, kun aika jättää? Tässä muutamia faktoja kuoleman jälkeisistä hetkistä. Lue lisää.

Mitä tapahtuu, kun aika jättää? Women’s Health listasi muutamia faktoja kuoleman jälkeisistä hetkistä.

1. Hiukset ja kynnet

Kynnet ja hiukset näyttävät siltä, kuin ne olisivat kasvaneet. Todellisuudessa iho kuivuu ja kutistuu, mikä saa hiukset ja kynnet näyttämään pidemmiltä.

2. Rigor mortis

Ruumiista tulee kivikova. Kun rigor mortis eli kuolonkankeus alkaa, lihakset jäykistyvät koviksi. Tämä johtuu siitä, että hengityksen pysähtymisen jälkeen elimistö ei tuota enää adenosiinitrifosfaattia, joka on vastuussa lihasten rentoutumisesta. Sen seurauksena lihakset jäykistyvät 2-12 tunnin kuluessa, riippuen lihaksen koosta.

3. Uloste

Housut voivat sotkeutua. Ennen kuolonkankeutta, heti kuoleman jälkeen kaikki lihakset rentoutuvat. Tämä tarkoittaa myös sitä, että virtsarakon ja anuksen kontrollista vastanneet lihakset lopettavat toimintansa. Toisin sanoen, jos kuolessaan henkilöllä on ollut runsaasti ulostetta tai virtsaa ”valmiudessa”, sitä saattaa valua ulos.

4. Rypyt

Rypyt häviävät kasvoilta. Koska lihakset rentoutuvat kuoleman koittaessa, esimerkiksi otsan rypyt häviävät.

5. Äänet

Ääniä saattaa silti kuulua. Vaikka kuolema koitti, ei se tarkoita, etteikö keuhkoissa voisi olla ilmaa. Jos joku painaa äskettäin kuolleen rintakehää, saattaa ilmaa kulkeutua äänihuulten läpi, mikä voi aiheuttaa vinkunaa, huokaisun tai korinaa.

6. Kudokset

Kudokset jatkavat vielä hetken toimintaansa. Heti kun hengitys loppuu ja sydän pysähtyy, elimet alkavat hiipua. Mutta esimerkiksi kudoksia pystytään vielä pelastamaan siirteiksi jopa 15 tuntia viimeisen henkäyksen jälkeen, kunhan ruumis on hengityskoneessa.

7. Iho

Iho tummenee. Kun sydän pysähtyy ja veri ei kulje enää tasaisesti, se pakkautuu painovoiman vaikutuksesta, valuu esimerkiksi istualleen kuolleen ruumiin jalkoihin ja tummentaa ihon siltä alueelta 12 tunnin kuluessa.

8. Bakteerit

Bakteerit ottavat vallan. Ruuansulatus- ja hengityselimistössä elävät bakteerit valtaavat pikkuhiljaa kuoleman jälkeen koko ruumiin, mikä aiheuttaa mätänemisen. Siksi ruumiita ei kukaan halua vapaaehtoisesti haistaa.

Lähde: Women’s Health

Lue lisää:

Mitä ihmisessä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Vanhus ja kuolema: 11 toivetta

Läheisen kuolema altistaa mielen sairauksille

Lue lääkärin haastattelu: Ihmisellä pitäisi tarvittaessa olla oikeus saada kuolinapua

Ensiohje vainajan omaisille -potilasohje

Julkaistu: 28.3.2015