Terve.fi

Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja nukut paremmin

Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja nukut paremmin
Unen laatuun voi vaikuttaa jättämällä tiettyjä ruokia pois ruokavaliostaan ja suosimalla enemmän toisia.

Harvardin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että liian vähän nukkuvat lihovat todennäköisemmin jopa 15 kiloa vuoden aikana kuin ne, jotka nukkuvat riittävästi.

Uni on siis tärkeää myös painonhallinnan kannalta ja se mitä syöt, voi vaikuttaa merkittävästi unen laatuusi. Jotkut ruoat voivat todella pilata yöunet, kun taas toiset voivat auttaa nukkumaan paremmin.

Huffington Post listasi unta pilaavat ja unta parantavat ruoat.

Unenparantaja/-pilaaja 1: kalkkuna

Kalkkuna sinällään ei pilaa unta, mutta sen kanssa tulee usein syötyä paljon hiilihydraatteja, jotka saavat kyllä olon tuntumaan uneliaalta, mutta eivät kuitenkaan paranna unen laatua. Kalkkuna sisältää tryptofaani-nimistä aminohappoa, joka voi parantaa unen saamista, mutta toimiakseen se pitää syödä yksinään ja tyhjään vatsaan.

Unenparantaja 1: lohi

Lohen syöminen illalliseksi ei tee ainoastaan hyvää sydämelle vaan myös unelle. Lohi sisältää runsaasti B6-vitamiinia, jota keho tarvitsee tuottaakseen unta aiheuttavaa melatoniini-hormonia.

Unenpilaaja 2: raa’at kasvikset

Laihtumista edistävät ja tauteja ehkäisevät kasvikset ovat olennainen osa ruokavaliota, mutta niitä ei kannata syödä juuri ennen nukkumaanmenoa. Erityisesti raa’at, ristikukkaiset kasvikset, kuten parsakaali, haittaavat unta. Näissä kasviksissa on runsaasti kuitua, joten niiden sulattaminen on vaikeampaa, eikä kukaan halua tuntea nukkumaan mennessään oloaan turvonneeksi ja ähkyksi.

Unenparantaja 2: lehtivihannekset

Lehtivihannesten sisältämä kalsiumi auttaa kehoa käyttämään tryptofaani ja tuottamaan melatoniinia.

Unenpilaaja 3: viini

Viinilasillinen voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin, mutta tutkimukset osoittavat, että alkoholi ennen nukkumaanmenoa heikentää unen laatua. Kun alkoholi hajoaa kehossasi, vietät vähemmän aikaa tärkeässä REM-unessa, minkä takia heräät seuraavana päivänä väsyneenä.

Unenparantaja 3: hapan kirsikkamehu

Happamassa kirsikkamehussa on luonnostaan runsaasti melatoniinia. Jos juot sitä ennen nukkumaanmenoa, et välttämättä nukahda nopeammin, mutta tutkimusten mukaan unesi voi olla syvempää ja levollisempaa.

Unenpilaaja 4: kofeiiniton kahvi

Osaat luultavasti välttää kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaanmenoa, mutta kofeiinitonkaan kahvi ei ole täysin kofeiinitonta. Hyvä nyrkkisääntö on välttää kaikkia kahvijuomia kello kahden jälkeen päivällä.

Unenparantaja 4: kamomillatee

Lämmin juoma ennen nukkumaanmenoa voi rentouttaa, ja kamomillatee on loistava vaihtoehto, koska tutkimusten mukaan se stimuloi neurokemikaali glysiiniä, joka toimii mietona rauhoittavana aineena.

Unenpilaaja 5: jäätelö

Kulhollinen jäätelöä ja sohva voivat kuulostaa miellyttävältä tavalta rentoutua illalla, mutta jäätelö saattaa myös heikentää unen laatua. Runsaasti rasvaa sisältävät ruoat voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia sekä ylimääräisiä vessareissuja yön aikana.

Unenparantaja 5: popkorni

Popkorni sisältää monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka stimuloivat serotoniinin, rentoutumista aiheuttavan neurokemikaalin, tuotantoa. Jätä kuitenkin voilla maustetut popkornit hyllyyn!

Lue lisää:

Julkaistu: 15.3.2015
1 kommentti