Terve.fi

Mies, uskalla mennä urologille

Mies, uskalla mennä urologille
Urologi-ammattinimikkeen mainitseminen herättää väistämättä pienen virneen kysyjän suupielessä.
Julkaistu 3.3.2015

Urologille meneminen on pelottavampaa kuin auton katsastus tai hammaslääkärin piinapenkki. Osittain tämä johtuu siitä, että urologiset vaivat liitetään vahvasti seksuaalisuuteen ja penikseen.

Vastaanottotilannetta pelätään etukäteen, jännitetään sitä, mitä kaikkea urologin vastaanotolla joutuukaan paljastamaan. Urologin vastaanotoista liikkuu paljon kaupunkilegendaa.

Miehissä elää ikuisesti tietty pikkupoikamaisuus ikääntymisestä huolimatta, mies haluaa pysyä toimintakykyisenä äijänä. Urologisen vaivan ilmaantuminen on merkki ikääntymisestä ja mahdollisesti myös merkki peniksen toimintakyvyn heikkenemisestä. Ehkä sen vuoksi urologinen vaiva mielletään usein hävettäväksi. Oireesta kertominen on noloa ja osittain myös ikääntymisen tiedostamista ja myöntämistä.

Kuitenkin urologiset vaivat voivat koskettaa minkä ikäistä miestä tai naista tahansa. Urologi hoitaa virtsaelinten – munuaisten, virtsajohtimien, virtsarakon, eturauhasen, virtsaputken, peniksen ja kivespussin – sairauksia. Vaivat voivat olla toiminnallisia, lisäksi on virtsateissä olevia kiviä sekä virtsaelinten syöpiä.

Urologisia vaivoja ja sairauksia on siis hyvin monenlaisia ja urologi on näihin sairauksiin erikoistunut kirurgi. Pitkän koulutuksen ansiosta urologi on tottunut hoitamaan arkaluontoisia vaivoja hienotunteisesti.

Osa urologeista on jatkokouluttanut itsensä miesten hormonaalisiin ongelmiin, ja ovat saaneet andrologian erityispätevyyden. Harvalla urologilla on seksuaalilääketieteen koulutusta. Suomessa työskentelee 130 työikäistä nais- ja miesurologia.

Lue lisää urologisista aiheista

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Urologin vastaanotolle tuleminen ei välttämättä vaadi tiettyä oiretta. Vastaanotolle voi tulla myös ns. urologiseen perustarkastukseen. Viime aikoina moni ikääntyvä mies on tullutkin vastaanotolle tarkastuttamaan eturauhasensa sekä muutenkin urologiseen perustarkastukseen varmistuakseen, että kaikki on kunnossa.

Vastaanotolla minulla on tapana kysellä virtsaamiseen liittyvistä oireista sekä erektion toiminnasta, vaikka erityisesti vaivaa näillä alueilla ei olisikaan. Usein pyydän potilasta täyttämään myös näihin oireisiin tarkoitetut kyselylomakkeet. Joskus saatan arvioida myös sydän- ja verisuonisairauksien sekä sokeritaudin riskitekijöitä, erityisesti silloin, kun oireena ovat testosteronivajeeseen sopivat oireet tai erektiohäiriö. Usein tehdään ns. yleiskatsaus potilaan tilanteeseen, erityisesti silloin, kun säännöllisiä lääkärikontakteja ei ole ollut lähimenneisyydessä.

Urologiseen perustutkimukseen kuuluu tarkistaa kivekset, penis, esinahka ja eturauhanen. Minun vastaanotollani tutkittava makaa selällään tutkimuspöydällä. Aloitan tutkimuksen tunnustelemalla vatsan/alavatsan, jolloin arvioin virtsarakon täyttöastetta, tarkistan nivusalueet mahdollisten tyrien ja imusolmukesuurentumien varalta. Katson esinahan ja virtsaputken suun. Tunnustelen kivekset, lisäkiveksen sekä siemennuoran.

Tämän jälkeen potilas kääntyy vasemmalle kyljelle, jonka jälkeen tunnustellaan eturauhanen peräsuolen kautta, usein tunnustelen myös lantiopohjan lihakset.

Tarvittaessa eturauhanen voidaan tutkia peräsuolen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Lisäksi virtsarakko voidaan tähystää taipuisalla tähystimellä. Tavallisia lisätutkimuksia ovat usein röntgenlääkärin tekemä virtsaelinten, kivespussin ja jäännösvirtsan ultraäänitutkimukset.

Urologin vastaanotolle tulemiseen ei tarvitse mitään erityistä syytä tai oiretta, huoli omasta terveydentilastakin riittää. Urologisen vaivan kohdatessa suosittelen kuitenkin hakeutumaan urologin arvioon hyvissä ajoin, jolloin vaivan kuriin saaminen on usein helpompaa.

Miehisten vaivojen lääkäri

  • Urologin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos virtsasuihku on heikko, virtsarakko ei tyhjene kunnolla, yövirtsaisuus lisääntyy yli kahteen kertaan yössä, ilmenee pakkovirtsaoiretta tai virtsassa on verta.
  • Urologin vastaanotolle voi hakeutua, vaikka virtsaamisoireita ei olisikaan mutta eturauhasen terveys huolettaa.
  • Jos erektio toimii huonommin kuin ennen, aamuerektiot ovat poissa tai seksihalut ovat muuttuneet, käynti urologilla on paikallaan.
  • Urologit hoitavat myös naisten virtsaelinten sairauksia.
Kommentoi »