Terve.fi

Yleistietoa ennenaikaisesta siemensyöksystä

Yleistietoa ennenaikaisesta siemensyöksystä
Ennenaikainen siemensyöksy vaivaa noin 20–30 % miehistä. Lue lisää ennenaikaisen siemensyöksyn oireista ja hoidosta.
Teksti
Julkaistu: 22.10.2013
Ennenaikaisessa siemensyöksyssä mies laukeaa lähes aina liian aikaisin, eikä yhdyntä sen vuoksi ole hänelle tai hänen partnerilleen tyydyttävää. Erektiohäiriön ohella se on toinen yleinen elämänlaatua laskeva seksuaalitoiminnon häiriö.
Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsii ajoittain yli 20% miehistä. Ongelma voi toisilla olla läpi elämän, kun taas joillakin se voi ilmaantua vasta myöhemmällä iällä.
Jännittyneiden miesten hetkellinen suorituspaineista johtuva seksuaalinen ejakulaatioherkkyys on usein ohimenevä ongelma.
Ennenaikaista siemensyöksyä voidaan hoitaa erilaisilla psyko- ja käyttäytymisterapeuttisilla menetelmillä, puudutteilla sekä serotoniinireseptoreihin vaikuttavilla lääkeaineilla.

Ennenaikaisen siemensyöksyn aiheuttajia

Ajoittain ilmenevä ennenaikainen siemensyöksy on täysin normaali ilmiö eikä näin ollen edellytä jatkotoimenpiteitä. Stressi, ristiriidat sekä voimakkaat suorituspaineet kumppanin kanssa ovat esimerkkejä psykologisista seikoista, jotka ovat yleisimmin ennenaikaisten siemensyöksyjen taustalla. Joskus sydän- tai muista sairauksista kärsivät voivat pelätä rakastelun vaikutuksia sairauteensa, ja näin ollen pelkotila ilmenee ennenaikaisena siemensyöksynä.
Useissa tapauksissa ennenaikainen siemensyöksy voi liittyä runsaaseen alkoholin tai muiden päihteiden käyttöön. Joskus oireita voivat kokea henkilöt, jotka ovat hiljattain lopettaneet säännöllisen alkoholinkäytön.
Erektiovaikeuksien taustalla olevat sairaudet tai lääkkeet voivat olla myös osasyynä ennenaikaiseen siemensyöksyyn.

Primääri ennenaikainen siemensyöksy

Elinikäisen, eli primäärisen ennenaikaisen siemensyöksyn aiheuttajaa ei tällä hetkellä tiedetä. Häiriön taustalla voi olla keskushermoston välittäjäaineiden toiminnalliset tekijät, joihin mm. lääkeaineilla pyritään vaikuttamaan.
Nykyään on tutkimusnäyttöä elimellisistä teorioista:
  1. Peniksen tuntoaistin yliherkkyys: ejakulaatiokynnys saavutetaan liian nopeasti, ejakulaatiokynnys madaltunut.
  2. Yliherkkä ejakulaation refleksikaari.
  3. Geneettiset tekijät: suurempi ilmaantuvuus ensimmäisen asteen sukulaisilla.
  4. Keskushermoston serotoniinireseptorien muuttunut sensitiivisyys.
Monilla aiheuttaja on yhdistelmä useista syistä, mikä heijastuu siihen, ettei yksittäisen syyn hoidosta välttämättä ole apua.

Sekundaarinen ennenaikainen siemensyöksy

Hankitulla, eli sekundaarisella ennenaikaisella siemensyöksyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön aiemmin normaali siemensyöksy on tapahtuman tai sairauden jälkeen, tai jonkin tilanteen yhteydessä nopeutunut. Tällaisista syistä yleisimmät ovat eturauhastulehdus ja erektiohäiriö.
Toiseksi yleisimmän syyn muodostavat psykologisten syiden ryhmä, johon kuuluvat masentuneisuus, parisuhteen ongelmat, ahdistuneisuus, uusi seurustelukumppani ja epävarmuus.
Kolmanneksi yleisimmät syyt muodostuvat hormonituotannon häiriöistä, kuten kilpirauhasen liikatoiminnasta johtuvasta kilpirauhashormonin ylituotannosta. Ennenaikainen siemensyöksy on oireena jopa 50%:lla potilaista, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta. Testosteronitasolla ei ole tiettävästi yhteyttä ennenaikaisen siemensyöksyn kanssa.
Harvinaisena syynä voi olla keskushermoston vaurio esimerkiksi tapaturman aiheuttamana tai verenkiertohäiriö siemensyöksyä säätelevällä alueella.

Ennenaikaisen siemensyöksyn oireet

Ennenaikainen siemensyöksy on ongelman keskeisin oire ja sen syyt voidaan jakaa kahteen pääryhmään, elinikäiseen tai hankittuun. Ennenaikaisen siemensyöksyn määritelmissä keskeistä ovat yhdynnän lyhyt kesto ja siitä johtuva heikentynyt tyytyväisyys sukupuolielämään. Ennenaikainen siemensyöksy voi myös johtaa psyykkisten tekijöiden aiheuttamaan erektiohäiriöön.
Ennenaikaista siemensyöksyä ei voi todentaa millään suoralla testillä. Sen moninaisista tekijöistä johtuen sekundaarinen muoto pyritään löytämään mm. verikokein ja tutkimuksin, sillä eturauhastulehdukset ja monet hormonitoiminnan häiriöistä kyetään hoitamaan.
Ennenaikaisen siemensyöksyn tutkimuksissa käytetään maanosakohtaisesti nykyään aikarajana 1 tai 2 minuutin aikaa yhdynnän alusta siemensyöksyyn. Normaalikestoisena yhdyntäaikana pidetään noin 5 minuuttia. Lisäksi selvitellään oireiden kestoa, yhdyntätiheyttä, parisuhteen tilannetta sekä lääkkeiden ja alkoholin käyttöä.

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito

Hoitona voidaan käyttää erilaisia terapeuttisia menetelmiä, sekä lääkehoitoja. Käyttäytymisterapeuttiset hoidot vaativat aikaa, motivaatiota ja kumppanin yhteistyötä.
Start-stop -menetelmässä penistä hierotaan itse tai kumppanin avustamana lähelle orgasmia lopettaen stimulaatio kuitenkin ennen orgasmia. Tämä toistetaan yleensä neljä kertaa, jonka jälkeen annetaan stimulaation johtaa laukeamiseen. Seuraavassa vaiheessa menetelmä toistetaan yhdynnänaikaisesti, keskeyttäen aina yhdyntä. Start-stop -menetelmän tavoite on hallita seksuaalisen stimuluksen voimakkuus ja siten pidentää yhdyntäaikaa.
Peniksen liiallinen tuntoherkkyys voi olla yksi syy ennenaikaiseen siemensyöksyyn. Liiallista tuntoherkkyyttä voi yrittää hoitaa puuduttamalla terskan päätä. Puudute levitetään terskan päälle voiteena, geelinä tai sumutteena 20–30 minuuttia ennen aiottua yhdyntää. Ennen yhdyntää puudute poistetaan huuhtelemalla tai yhdynnän aikana on käytettävä kondomia.
Mikäli ennenaikainen siemensyöksy on liitoksissa erektiohäiriöön, ensisijainen hoito vaivaan ovat erektiolääkkeet, kuten sildenafiili.
Suomessa dapoksetiini on ainoa SSRI-lääke (selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä), jonka käyttöaihe on ennenaikainen siemensyöksy. Dapoksetiinin annos on 30–60 mg 1–3 tuntia ennen seksuaalista kanssakäymistä.

Ennenaikaisen siemensyöksyn seuranta

Varsinaista seurantaa ennenaikainen siemensyöksy ongelmana ei vaadi, mutta mahdollisesti aloitettu SSRI-lääkitys voi aiheuttaa useita sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, suun kuivumista, väsymystä, haukottelua ja ripulia.

Ennenaikaisen siemensyöksyn yleisyys

Ennenaikainen siemensyöksy on yleisin seksuaalihäiriö, joka esiintyy ajoittaisena yli 20%:lla miehistä.

Lähteet:
Ennenaikainen siemensyöksy, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Herkkä siemensyöksy (ennenaikainen siemensyöksy), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.
ICD-10:
F52.4: Ennenaikainen siemensyöksy
Lue lisää:
Kommentoi »