Terve.fi

Kuuluuko kehosta joskus kummallisia ääniä? Näistä ne johtuvat

Keho päästelee välillä kummallisia ääniä, halusit tai et. Tässä muutamien yleisimpien äänten syntymekanismit. Lue lisää.

Keho päästelee välillä kummallisia ääniä, halusit tai et. Men’s Health selvitti muutamien yleisimpien äänten syntymekanismit.

1. Kuorsaus

Kuorsaus johtuu lyhyesti selitettynä suun, nielun ja kurkun värinästä hengittäessä. Jos kuorsaaminen on jatkuvaa, yleisin helpottava tekijä on painonpudotus.

2. Polvien, sormien ja nilkkojen paukahtelu

Kyseessä on yleisimmin joko jänteen napsahtaminen nivelen yli, nesteen liikkuminen nivelessä tai hetkellisesti nivelen hetkellinen paikoiltaan pois käyminen. Jos naksahdusta seuraa kovaa kipua, turvotusta tai selkeää kankeutta, kannattaa mennä lääkäriin.

3. Muriseva ja möyrivä vatsa

Kyseessä on aterioiden välissä tapahtuvasta ruoansulatuskanavan supistelu, jolla suolet jouduttavat ulostetta eteenpäin ruoansulatuskanavassa. Murina on siis jätteen ja ilman liikettä.

4. Rutiseva leuka

Jos leuan rutina on kovaa ja terävää, saattaa se olla merkki leukanivelen välilevyn paikaltaan siirtymisestä tai leukanivelten kulumisesta. Mikäli leukanivelääniin ei liity kipua, alaleuan liikerajoituksia tai purentalihasten arkuutta tai tunnottomuutta, eivät leukaniveläänet vaadi mitään hoitoa.

5. Nenän vinkuna

Nenän tukkoisuus aiheuttaa usein niin ahtaan ontelon, että ilma vinkuu poistuessaan sieltä vihellyksen tavoin. Jos vinkuna on alkanut vaikkapa nenään kohdistuneen iskun jälkeen, kannattaa mennä välittömästi lääkäriin.

6. Korvien humina tai soiminen

Korvien soiminen eli tinnitus on yleensä lyhytaikainen ilmiö kovalle melulle altistumisen jälkeen. Itse asiassa kyseessä ei niinkään ole pelkän korvan häiriö, vaan aivojen kuulojärjestelmän tulkinta korvahermon itsetoiminnan lisääntymisestä. Niin kutsuttua subjektiivista täyttä hiljaisuutta ei ole ole olemassakaan.

Lue lisää:

Julkaistu: 18.12.2014
1 kommentti