Terve.fi

Yleistietoa tinnituksesta

Yleistietoa tinnituksesta
Tinnitusta esiintyy melkein kaikilla ihmisillä jonkin asteisena. Tinnitus voi aiheutua monista eri syistä, esim. sairauksien yhteydessä.
Julkaistu: 6.8.2019
Tinnituksen syy on yleensä sisäkorvassa tai kuulohermossa, mutta se voi syntyä myös näiden ulkopuolella: tinnitus voi saada alkunsa kaikilla kuulosysteemin tasoilla. Näin ollen tinnituksen syyt ovat moninaisia ja syntymekanismeja on useita. Tavallisimmin syynä on sisäkorvan sisäkarvasolujen (ääniaaltoja aistivat solut) hermopäätteiden vaurioituminen.
Tinnitusta saattaa esiintyä monien sairauksien yhteydessä, mutta yleensä se ilmenee täysin yksinään. Korvien soiminen liittyy tavallisesti kuulon heikkenemään, jota noin puolella tinnituksesta kärsivistä ihmisistä esiintyy, tai äkillisen voimakkaan melun aiheuttamaan meluvammaan. Myös iän myötä kehittyvä kuulonalenemaan voi liittyä tinnitus. Toisaalta tinnitusta esiintyy myös täysin terveillä henkilöillä, joilla ei ole kuulonalenemaa. Myöskin jotkin lääkeaineet voivat aiheuttaa korvien soimista, samoin korvaan osunut voimakas isku voi laukaista tinnituksen. Tinnitusta voi aiheuttaa myös verenpaine, niska- ja hartiaseudun lihaskireys, purentaongelmat, korvakäytävän tukos sekä päähän kohdistuneet iskut. Stressi, väsymys, fyysinen rasitus, tupakointi tai alkoholi voivat tilapäisesti pahentaa tinnitusta.

Sairauksia ja tiloja, joihin liittyy tinnitusta

  • vahatulppa korvakäytävässä
  • reikä tärykalvossa
  • liimakorva
  • otoskleroosi
  • Menieren tauti
  • meluvamma
  • ikähuonokuuloisuus
  • kuulohermon kasvain

Tinnituksen seuranta

Tinnituksen seuranta määräytyy oireiden vaikeusasteen, siihen liittyvien sairauksien ja hoidon mukaan. Lievä tinnitus, joka ei aiheudu mistään sairaudesta, ei välttämättä tarvitse seurantaa ollenkaan. Vaikea ja häiritsevä tinnitus voi vaatia erikoislääkärin seurantaa, erityisesti silloin, jos se on seurausta jostain sisäkorvan sairaudesta.

Tinnituksen yleisyys ja perinnöllisyys

Tinnitus on hyvin yleinen vaiva, ja lyhytaikaisena sitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä. Voimakkaan melualtistuksen jälkeen miltei jokaisella esiintyy lyhytaikaista tinnitusta. 10–15 %:lla ihmisistä tinnitus on pitkäkestoista (yli 5 minuuttia) ja noin 8 % turvautuu lääkärin apuun vaivan vuoksi. Vain prosentilla väestöstä tinnitus on vaikea-asteista ja häiritsevää.
Tinnituksen ei tiedetä olevan perinnöllistä.

Tinnituksen ennuste

Vaikka valtaosaan tapauksista ei ole olemassa parantavaa hoitoa, suurin osa potilaista oppii elämään tinnituksen kanssa ja sen häiritsevyys vähenee huomattavasti hoitojen avulla. Esimerkiksi TRT –hoidosta hyötyy tutkimusten mukaan yli 80 % potilaista.
Lähteet:
Saarelma O. Tietoa potilaalle: Tinnitus (korvien soiminen). Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2018.
Aarnisalo. Korvien soiminen (tinnitus), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Ylikoski J. Tinnitus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2009.
ICD-10:
H93.1 Korvan soiminen
Kommentoi »