Terve.fi

Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen –potilasohje

Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen –potilasohje

Raskauden ehkäisystä on tärkeää huolehtia myös synnytyksen jälkeen. Uusi raskaus voi alkaa, vaikka ensimmäisiä kuukautisia ei olisi vielä tullutkaan. Lue lisää.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Raskauden ehkäisystä on tärkeää huolehtia myös synnytyksen jälkeen. Uusi raskaus voi alkaa, vaikka ensimmäisiä kuukautisia ei olisi vielä tullutkaan ja/tai imettäisit tai raskaaksi tuleminen olisi ollut aiemmin ongelmallista.

Yhdyntä synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen yhdyntöjä kannattaa välttää niin kauan kuin jälkivuotoa esiintyy, mutta muutoin yhdyntöjen aloittamiselle ei ole estettä.

Toisinaan yhdyntöjen aloittamiseen voi liittyä pelkoja mahdollisesta kivusta esimerkiksi välilihan leikkauksen tai repeämien vuoksi. On tärkeää, että keskustelette yhdessä tunteistanne ja aloitatte yhdynnät vasta sitten kun olette siihen molemmat valmiit.

Läheisyys ja hellyys toista kohtaan ovat erityisen tärkeitä parisuhteen tukipilareita kun yhdyntöjen aloitus ei ole syystä tai toisesta mahdollista.

Ehkäisymenetelmän valinta

Alussa kondomi on hyvä ehkäisy. Muistathan, että kondomin ehkäisyteho on vain noin 97–98 % luokkaa ja sitä tulee käyttää oikein, yhdynnän alusta alkaen.

Synnytyksen jälkeiseen imetykseen liittyvään emättimen kuivuuteen ja mahdollisiin yhdyntäkipuihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Erilaiset liukuvoiteet ja paikalliset estrogeenivalmisteet helpottavat tilannetta, joten niitä kannattaa käyttää eivätkä ne ole imetykselle tai lapselle haitallisia. Saat niitä apteekista ja useimmista hyvin varustelluista kaupoista, tai voit tilata niitä netistä.

Ehkäisyteholtaan kondomia vastaa tilanne, että täysimetät (vauva ei saa mitään muuta ravintoa kuin oman äidin maitoa) vähintään neljän tunnin välein ympäri vuorokauden, kuukautiset eivät ole alkaneet ja synnytyksestä on alle kuusi kuukautta.

Jälkitarkastus on 5–12 viikkoa synnytyksestä ja siinä yhteydessä kannattaa keskustella myös ehkäisystä. Vaihtoehtoina ovat tällöin hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kierukat, joista saat tarkemmin tietoa äitiysneuvolastasi.

Jälkiehkäisy imetyksen aikana

Joskus ehkäisy voi kaikesta huolimatta pettää tai unohtua. Tällöin voit käyttää ilman reseptiä apteekista saatavaa jälkiehkäisypilleriä, joka on otettava mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, kuitenkin viimeistään 72 tunnin sisällä. Paras teho saavutetaan kun lääke otetaan 12 tunnin sisällä yhdynnästä.

Ennen jälkiehkäisyn käyttöä kannattaa imettää, tai muuten tyhjentää rinnat ja tämän jälkeen pitää kahdeksan tunnin tauko imettämisessä, jotta hormonien kulkeutuminen lapseen voidaan minimoida. Tauon aikana voit tarvittaessa antaa esimerkiksi omaa, aiemmin lypsettyä ja pakastettua äidinmaitoa.

Toista, reseptillä saatavaa jälkiehkäisypilleriä voi käyttää 5 vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä, mutta silloin tulee välttää huomattavasti pidempään imetystä. Toisinaan jälkiehkäisynä voidaan myös käyttää kuparikierukkaa, joka voidaan asettaa 5 vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.

Ohjeen on laatinut Suomen Kätilöliitto ry ja sen ovat tarkastaneet Suomen Gynekologiyhdistyksen asiantuntijat. Julkaistu Kätilöliiton luvalla.

Lähteet

Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen, Duodecim Terveyskirjasto

Jälkiehkäisy – Käypä Hoito -suositus (pdf)

Julkaistu: 13.11.2014