Terve.fi

Laaja väestötutkimus: Kasvikset ja hedelmät lisäävät henkistä hyvinvointia

Laaja väestötutkimus: Kasvikset ja hedelmät lisäävät henkistä hyvinvointia
Laaja väestötutkimus Englannista osoittaa nyt ensi kertaa myös henkisen hyvinvoinnin olevan yhteydessä kasvisten ja hedelmien syöntiin. Lue lisää.
Julkaistu: 18.10.2014

Kasvisten ja hedelmien syönti on tunnetusti terveellistä. Viisi annosta päivässä näyttää tutkimusten mukaan edistävän terveyttä ja pidentävän elinaikaa. Laaja väestötutkimus Englannista osoittaa nyt ensi kertaa myös henkisen hyvinvoinnin olevan yhteydessä kasvisten ja hedelmien syöntiin.

Tulos perustuu lajaan terveystutkimukseen, johon osallistui noin 14000 aikuista miestä ja naista. Tietoja kerättiin lihavuudesta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä sekä hedelmien ja kasvisten syönnistä. Kaikille esitettiin myös kysymyssarja, jolla testattiin henkistä hyvinvointia. Sarjassa kysytään mm. optimismista, tarpeellisuuden tunteesta, itseluottamuksesta, läheisyydestä, ilosta ja rakastetuksi tuntemisesta. Pisteitä voi saada maksimissaan 70. Yli 60 pistettä sai 15% osallistujista. He olivat henkisesti parhaimmassa kunnossa ja onnellisimpia. Kun verrattiin tämän ryhmän kasvisten ja hedelmien syöntiä muihin, todettiin heistä poikkeuksellisen monen nauttivan yli viisi päivittäistä annosta. Vastaavasti henkisesti alavireisissä oli vähän kasviksia nauttivia huomattavan paljon. Eli mitä enemmän kasviksia ja hedelmiä, sitä pienempi riski henkiseen pahoinvointiin.

Tämän kaltaisissa tutkimuksissa ongelmana on päätelmien tekeminen syy-seuraussuhteesta. Tässäkin todetaan kasvisten syömisen liittyvän henkiseen hyvinvointiin, mutta ei voida sanoa kasvisten sitä aiheuttavan. Voihan olla, että kasvisten syöjät liikkuvat enemmän ja pitävät muutenkin huolta hyvinvoinnistaan ja voivat siksi myös henkisesti paremmin. Vaikka suora vaikutus jääkin vielä avoimeksi, kannattaa kasviksia ja hedelmiä harrastaa niiden muiden terveysvaikutusten takia. Jos sitten bonuksena tulee vielä henkistä hyvää oloa, aina parempi.

Lue lisää:

Kommentoi »