Terve.fi

Pitääkö gynekologinen sisätutkimus tehdä joka vuosi?

Pitääkö gynekologinen sisätutkimus tehdä joka vuosi?
Pitäisikö lopettaa gynekologisten sisätutkimusten tekeminen oireettomille naisille rutiininomaisesti vuosittain? Kyllä pitäisi, linjaa uusi suositus Yhdysvalloista.
Julkaistu 2.7.2014

Pitäisikö lopettaa gynekologisten sisätutkimusten tekeminen oireettomille naisille rutiininomaisesti vuosittain? Kyllä pitäisi, linjaa uusi suositus Yhdysvalloista.

Suomalaisen Terveyskirjaston mukaan gynekologista tutkimusta suositellaan tehtäväksi 1–3 vuoden välein ja silloin, jos on alavatsavaivoja tai poikkeavia gynekologisia oireita.

Nuorten tyttöjen ei täydy hakeutua gynekologiseen tutkimukseen, ellei vaivoja ole, todetaan Terveyskirjastossa.

Yhdysvaltalaisen suosituksen on antanut sikäläinen lääkäriorganisaatio American College of Physicians (ACP).

Suositus ja sen taustalla oleva selvitystyö on julkaistu Annals of Internal Medicinessä. Tutkimuskatsauksessa käytiin läpi näyttöä rutiinisisätutkimusten hyödyistä ja haitoista.

ACP:n mukaan hyödystä ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä oireettomilla naisilla, jotka eivät ole raskaana.

ACP muistuttaa kuitenkin, että edelleen suositellaan kohdunkaulansyövän seulontaan visuaalista kohdunkaulan tarkastusta ja papa-näytteen ottamista.

ACP: Eivät vähennä kuolleisuutta

Tutkimuskatsauksessa havaittiin, etteivät oireettomille naisille tehdyt vuosittaiset sisätutkimukset vähennä kuolleisuutta munasarjasyöpään eivätkä kuolleisuutta ylipäänsä. Sen sijaan löydettiin esimerkiksi jonkin verran näyttöä siitä, että sisätutkimukset voivat aiheuttaa naisissa pelkoa, ahdistusta ja kipua.

Järjestön mukaan rutiinisisätutkimuksia ei voida suositella oireettomille naisille, jotka eivät ole raskaana. Amerikkalaisnaisille on kuitenkin vuosikymmenten ajan suositeltu vuosittaisia sisätutkimuksia osana jokavuotista terveystarkastusta.

Helpotustako?

- Uskoakseni moni nainen on helpottunut tästä uudesta suosituksesta, etenkin koska se pohjaa tieteelliseen näyttöön, sanoo ACP:n suositustyöryhmän jäsen, lääkäri Linda Humphrey WebMD:n jutussa. Hänen mukaansa osa amerikkalaisnaisista on voinut jättää koko vuosittaisen terveystarkastuksen väliin sisätutkimuksen takia.

ACOG: Kliinistä arvoa on

Yhdysvaltalainen gynekologijärjestö American College of Obstetricians and Gynekologists (ACOG) on ottanut kantaa tuoreeseen suositukseen ja puolustanut sisätutkimusten tarpeellisuutta.

Järjestöstä muistutetaan, että sisätutkimusten kliiniseen arvoon uskotaan edelleen vahvasti esimerkiksi virtsankarkailun ja seksuaaliongelmien havaitsemisessa. Gynekologien kliininen kokemus on osoittanut, että sisätutkimukset ovat tarpeellisia, todetaan järjestön tiedotteessa.

Lue myös:

Kommentoi »