Amerikkalainen kirjailija Suzanne Schlosberg kirjoittaa Fit Pregnancy -lehdessä käyneensä hedelmöityshoidoissa tullakseen raskaaksi ja tienneensä hoitojen jälkeen aivan kaiken siitä mitä vaaditaan raskauden alkamiseen. Kun testitikun merkki viimein näytti plussaa, hän huomasi olevansa täysin vieraalla maalla, sillä ei tiennyt raskaana olemisesta mitään. Hän oli raskausaikana huolissaan siitä, hermoiliko turhista ja unohtiko kenties kokonaan jotain tärkeää.
Asiantuntijoiden mukaan useimmat naiset jättävätkin oikeasti tärkeät asiat huomiotta ja pelkäävät lähes loputtomiin olemattomia vaaroja, vaarantaen omansa ja lapsensa terveyden.
“Ihmiskeho on erinomainen suodatin. Se on suunniteltu raskautta varten”, kertoo Stuart Fischbein, Los Angelesilainen synnytyslääkäri ja gynekologi. Se mihin kehoa ei ole suunniteltu on nykyinen fyysisesti passiivinen elämäntyyli, joka voi vaikuttaa raskauteen tavoin, joita monet naiset eivät ymmärrä.
Tee testi ja ota selville ovatko huolesi aiheellisia vai murehditko turhia. Asiantuntijat kertovat oikeat vastaukset ja syyt niiden takana.
1. Jos et koe pahoinvointia ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana
1. Sinulla huomattava riski saada keskenmeno.
2. Vauvalla on kohonnut riski saada synnynnäinen epämuodostuma.
3. Ei syytä huoleen. Pahoinvoinnin ja terveen raskauden välille ei ole osoitettu yhteyttä.
4. Hormonitasosi ovat sekaisin ja sinun pitäisi kysyä apua lääkäriltäsi.
2. Seksi raskausaikana
1. On turvallista milloin vain niin kauan kuin sinulla ei ole raskauskomplikaatioita.
2. On turvallista kunhan ei harrasteta suuseksiä.
3. Ei ole suositeltavaa viimeisellä kolmanneksella, koska se voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.
4. Ei ole suositeltavaa ensimmäisellä kolmanneksella, koska se voi häiritä kunnollista raskauden alkamista.
3. Jos haluat nauttia keinotekoisesti makeutettuja ruokia tai juomia
1. Odota kunnes olet synnyttänyt, sillä yhtään makeutusainetta ei ole todettu raskausaikana turvalliseksi.
2. Aspartaami ja sukraloosi käyvät, mutta sakariini ei.
3. Sukraloosi on turvallista, mutta aspartaami ja sakariini eivät.
4. Anna mennä, sillä kaikki makeutusaineet ovat turvallisia odotusaikana.
4. Liiallinen painonnousu raskauden aikana
1. Lisää lapsesi riskiä saada ylipainoa ja korkea verenpaine jo lapsuudessa.
2. Lisää riskiäsi jäädä ylipainoiseksi synnytyksen jälkeen, mutta ei ole haitallista vauvalle.
3. Ei ole todellinen huolenaihe, kunhan ruokavaliostasi löytyy paljon proteiinia ja kalsiumia.
4. Kumpikin vaihtoehdoista A ja B.
5. Jos raskautesi on ongelmaton, vältä lentämistä
1. Ensimmäisen kolmanneksen aikana.
2. 32 viikon jälkeen.
3. 36 viikon jälkeen.
4. Kumpikin vaihtoehdoista A ja C.
6. Jos joit alkoholia ennen kuin epäilit olevasi raskaana
1.Älä murehdi, sillä vauvasi on turvassa, kunhan pysyt erossa alkoholista tästä eteenpäin.
2.Lapsesi riski saada fetaalialkoholisyndrooma (FAS) kasvaa noin 12 %.
3.Lapsen riski saada fetaalialkoholisyndrooma kasvaa merkittävästi, jopa 42 %.
4.Vauvasi on hieman suurentuneessa vaarassa syntyä alipainoisena (alle 2500 grammaa).
7. Kun kuntoilet odotusaikana
1.Älä anna sykkeesi nousta yli 140. Muuten nostat kehosi lämpötilaa liikaa ja voit aiheuttaa vauvallesi neuraaliputken sulkeutumishäiriön (NTD).
2. Kävelyä lukuun ottamatta, vältä aerobista liikuntaa ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, kun keskenmenon riski on korkeimmillaan.
3.Rajoita harjoituksesi 30 minuuttiin, jottet aiheuta liian voimakasta vauvan tarvitseman veren virtausta käyttämiisi lihaksiin.
4.Voit jatkaa entiseen malliin, kunhan käytät harjoitellessasi tervettä järkeä, et ponnistele äärirajoilla etkä altista itseäsi kaatumisille.
8. Hiusten värjääminen raskausaikana
1. Ei ole suositeltavaa, koska sen vaikutuksista vauvaan ei tiedetä tarpeeksi.
2. Ei ole suositeltavaa, koska tutkimukset ovat osoittaneet hiusten värjäämisen ensimmäisellä raskauskolmanneksella liittyvän vauvan synnynnäisiin epämuodostumiin.
3. On täysin turvallista ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen.
4. Kumpikin vaihtoehdoista A ja C.
9. Jos sinulla on kissa
1. Pysy siitä erossa odotusaikana, sillä voit saada toksoplasmoosin, loistaudin, joka voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen ja synnynnäisiä epämuodostumia.
2. Pese kätesi kunnolla vaihdettuasi kissanhiekat, tai teetä koko homma jollakulla muulla.
3. Älä mene kolmea metriä lähemmäs kissanhiekkalaatikkoa, sillä toksoplasmoosia aiheuttavat loiset voivat levitä ilmassa.
4. Vähennä kontaktiasi kissaan kunnes olet toisella raskauskolmanneksella.
10. Kofeiini raskauden aikana
1. Pitäisi jättää kokonaan pois, sillä sen saanti liitetään keskenmenoon.
2. On sallittua, kunhan rajoitat sen kulutuksen yhteen tai kahteen kertaan viikossa.
3. On suklaan ja virvoitusjuomien sisältäminä määrinä sallittua, mutta kahvia ja teetä tulisi välttää.
4. On turvallista 300 milligrammaan päivässä asti.
Vastaukset:
1. Jos et koe pahoinvointia ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana
Oikea vastaus on C. Kun eräät tutkimukset osoittavat pahoinvoivien naisten saavan harvemmin keskenmenon, toiset tutkimukset todistavat useimpien naisten, jotka eivät koskaan voi pahoin, välttyvän keskenmenoilta. Stuart Fischbeinin mukaan pahoinvoinnin ja terveen raskauden välille ei ole voitu osoittaa yhteyttä.
2. Seksi raskausaikana
Oikea vastaus on A. Yhdyntä ja suuseksi ovat täysin sallittuja koko normaalin raskauden ajan. Tietysti lääkärisi saattaa kehottaa sinua välttämään seksiä, jos sinulla on eteisistukka, verenvuotoa tai merkkejä ennenaikaisesta synnytyksestä.
3. Jos haluat nauttia keinotekoisesti makeutettuja ruokia tai juomia
Oikea vastaus on B. Sakariinia pidetään lievänä karsinogeeninä, ja sitä pitäisi välttää jopa silloin kun et ole raskaana. Aspartaami ja sukraloosi sen sijaan ovat kohtuullisina annoksina turvallisia.
4. Liiallinen painonnousu raskauden aikana
Oikea vastaus on A. Ylipaino raskausaikana lisää riskiäsi saada raskausajan diabetes ja voi altistaa myös lapsesi diabetekselle ja sydäntaudeille. Tuoreessa Harvard Medical Schoolin tekemässä tutkimuksessa yli puolet odottavista naisista lihoi yli suositusten (11-16 kiloa naisilla, jotka ovat raskauden alkaessa normaalipainoisia). Näiden naisten lapset olivat neljä kertaa todennäköisemmin ylipainoisia 3-vuotiaina kuin naisten, joiden painonnousu pysyi alle suositellun ylärajan. Jotkut asiantuntijat pitävät nykyistäkin suositusta liian sallivana.
5. Jos raskautesi on ongelmaton, vältä lentämistä
Oikea vastaus on C. Lentäminen raskausaikana on turvallista, eikä sitä ole liitetty synnynnäisiin epämuodostumiin, keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Vaikka matkustamon kosteus on alhainen, on helppo pitää nestetasapaino kunnossa hörppäilemällä vettä. Jos pelkäät verihyytymien syntymistä, se on erittäin epätodennäköistä, varsinkin jos käyt välillä kävelemässä. Kuitenkin, jos raskaudessasi on ollut ongelmia ja laskettu aika häämöttää, kysy lääkäriltä voitko lentää.
6. Jos joit alkoholia ennen kuin epäilit olevasi raskaana
Oikea vastaus on A. Alkoholin käyttö ennen varmaa tietoa raskaudesta ei vaikuta sikiöön, koska ovulaation ja positiivisen raskaustestin välisenä aikana sikiö ei vielä hyödynnä äidin verenkiertoa niin tehokkaasti, että siitä olisi haittaa. Varminta on kuitenkin aina jättää alkoholi kokonaan pois heti kun epäiletkin olevasi raskaana. Fetaalialkoholisyndroomaa on nimittäin tavattu myös odotusaikana vain muutaman huikan ottaneiden äitien lapsilla.
7. Kun kuntoilet odotusaikana
Oikea vastaus on D. Edes rasittavuudeltaan kovan, säännöllisen harjoittelun ei ole todettu aiheuttavan keskenmenoa, synnynnäisiä epämuodostumia, ennenaikaista synnytystä tai rajoittunutta sikiön kasvua. “Raskautta ei voi ravistaa irti”, sanoo Fischbein. Niin kauan kun nesteytys on kunnossa ja vältät kovaa kuumuutta ja kosteutta tai ylipitkiä ja kovia harjoituksia, ei ole syytä pelätä, että aiheuttaisit vauvasi lämpötilan liiallista nousua tai liian vähäistä verensaantia. Raskaana olevalla naisella on normaalia enemmän verta ja kyky eliminoida ylimääräinen kehonlämpö.
8. Hiusten värjääminen raskausaikana
Oikea vastaus on D. Hiusten värjääminen on turvallista, sillä vain pienen pieni määrä väriainetta, jos senkään vertaan imeytyy päänahan läpi. Koska kuitenkaan ei tiedetä missä määrin nämä aineet vaikuttavat sikiöön, lääkärit suosittelevat odottamaan yli ensimmäisen raskauskolmanneksen, pitämään väriainetta päässä vain tarpeellisen ajan ja pesemään päänahan huolellisesti.
9. Jos sinulla on kissa
B on oikea vastaus. Riski saada toksoplasmoosi kissasta on liioiteltu. Kissa saa taudin syömällä raakaa, sitä levittävän loisen saastuttamaa lihaa, ja tauti siirtyy kissan ulosteisiin. Saadaksesi taudin sinun pitäisi käytännössä koskettaa kissan jätöksiä ja sitten suutasi. On yleisempää saada toksoplasmoosi syömällä huonosti kypsynyttä ruokaa tai pesemättömiä kasviksia. Tällainen tartunta on tavallinen lapsuudessa ja monet aikuiset ovat sille immuuneja. Mielenrauhan saat kuitenkin pitämällä hanskoja vaihtaessasi kissanhiekat ja pesemällä kätesi sen jälkeen, tai antamalla jonkun muun tehdä sen.
10. Kofeiini raskauden aikana
Oikea vastaus on D. Vaikka suuri kofeiinin saanti on joissain tutkimuksissa liitetty keskenmenoon tai lapsen alhaiseen syntymäpainoon, 300 milligrammaa päivässä on täysin turvallinen määrä.
Kuinka hyvin pärjäsit – laske pisteesi
Anna itsellesi 10 pistettä jokaisesta oikeasta vastauksesta. Jos sait:
50 pistettä tai vähemmän
Sen sijaan että kuuntelisit raskausneuvoja äidiltäsi tai kampaajaltasi, ala hakea tietoa kirjoista tai netistä ja jututa lääkäriäsi.
60 tai 70
Saatat hermoilla turhista asioista enemmän kuin olisi tarpeen, ja päinvastoin. Ota faktoista selvää ja lakkaa murehtimasta turhaa.
Yli 80
Onnittelut! Tiedät tarpeeksi ja pidät huolen, että oikeasti tärkeät asiat ovat kohdallaan.
Testi on aiemmin julkaistu WebMD.com -sivustolla ja Fit Pregancy -lehdessä.
Lue myös:
Vanhempien paheet – laske oma sakkosi