Sairaudet

Yli puolella keski-ikäisistä hoitoa vaativa ihosairaus

Ihotaudit ovat yleisempiä kuin aiemmin on tiedetty. Tuore tutkimus paljastaa, että yli puolella keski-ikäisistä on jokin ihosairaus, joka vaatii hoitoa. Hoidon tarve on selvästi suurempi miehillä ja alemmissa koulutusluokissa.

10.6.2014 Terve.fi

Ihotaudit ovat yleisempiä kuin aiemmin on tiedetty. Tuore tutkimus paljastaa, että yli puolella keski-ikäisistä on jokin ihosairaus, joka vaatii hoitoa. Hoidon tarve on selvästi suurempi miehillä ja alemmissa koulutusluokissa. Tutkimus on tehty Oulun yliopiston ihotautien klinikassa professori Kaisa Tasanen-Määtän johdolla.

”Tiedetään, että noin joka kolmas yleislääkärin potilaista sairastaa jotain ihosairautta. Tämä tutkimus osoittaa, että lähes kaksi kolmesta keski-ikäisestä pohjoissuomalaisesta kärsii ihosairaudesta”, kertoo tutkimuksen päätutkija, ihotauteihin erikoistuva lääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Hän jatkaa: ”Tutkimuksemmemukaan ihotaudit vaivaavat keski-ikäisiä ihmisiä paljon. Miehillä yleisiä sairauksia olivat ihon sieni-infektiot, kuten varvasvälisilsa ja naisilla käsi-ihottuma sekä talirauhastaudit, esimerkiksi kasvojen alueella sijaitseva ruusufinni.”

Tutkimuksessa ihotautilääkäri arvioi myös todettujen ihosairauksien hoidon tarpeellisuutta. Puolet iholöydöksistä todettiin lääkärin hoitoa vaativiksi, ja puolen arvioitiin parantuvan potilaalle annetulla itsehoidon ohjauksella.

”Tutkimus osoittaa, että ihmisillä on runsaasti hoitamattomia ihosairauksia. Monelta tutkittavalta löytyi ihotauti, joka saattoi olla helpostikin hoidettavissa, mutta oireen vuoksi ei oltu hakeuduttu hoitoon. Tämä herättää huolta, sillä monet ihosairaudet voivat altistaa muille sairauksille tai olla merkki jostain toisesta sairaudesta kuten diabeteksesta”, toteaa Sinikumpu.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin koulutustason vaikutusta ihosairauksien esiintyvyyteen. Henkilöillä, joiden koulutustaso oli matalampi, todettiin enemmän ekseemaihottumia ja ihotulehduksia kuin korkeasti koulutetuilla. ”Havaintomme perusteella ihotautien ehkäisyä ja varhaista tunnistamista lienee syytä kohdentaa väestötasolla juuri tähän ryhmään”, arvioi Sinikumpu.

Laaja oululainen esiintyvyystutkimus paljasti myös muutamia uusia ihosyöpiä. Tämä on tärkeä havainto, sillä tutkittava väestö ei ollut ikääntynyttä. ”Erityisesti näin alkukesästä on hyvä muistuttaa ihmisiä, että ihoa kannattaa vaalia ja suojata. Liika auringonpaiste ei ole iholle hyväksi, eikä ihoa saisi päästää palamaan”, Sinikumpu muistuttaa.

Tutkimuksen aineistona oli Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksen hallinnoima Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966, josta tutkittiin 1932:n Oulussa ja sen lähiympäristössä asuvan koko iho. Syntymäkohorttiin kuuluvat henkilöt, joiden laskettu aika oli määritetty Oulun ja Lapin lääneissä vuodelle 1966. Tutkimukseen kuuluvia, alun perin 12 231 kohorttilaista on seurattu säännöllisesti sikiöajalta lähtien monipuolisin terveystutkimuksin.

Ihotautien yleisyyttä kartoittava tutkimus on ensimmäinen julkaisu kohorttilaisille vuosina 2012–2014 suoritetusta 46-vuotisterveystutkimuksesta. Pohjois-Suomen kohorttitutkimus on kasvainvälisestikin arvostettu tutkimuksen pitkän seuranta-ajan ja laajuuden vuoksi. Nyt tehty 46-vuotisterveystutkimus, joka toteutettiin Euroopan aluekehitysrahaston, Oulun yliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tuella, tulee tuottamaan runsaasti sekä spesifistä tutkimustietoa että yleisempää tietoa pohjoissuomalaisten terveydestä.

Aiempia ihotautien yleisyyttä laajasti kartoittavia tutkimuksia ei ole Suomessa tehty ja kansainvälisiä tuoreita tutkimuksia on niukasti. Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvilla tehty ihotutkimus on täten ainutlaatuinen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa PLOS ONE- julkaisusarjassa 9.6.2014.

Lähde: Oulun yliopiston tiedote 10.6.2014

Lue lisää:

Punajäkälä on kiusallinen ihosairaus

Ruusufinni – Mahdollisia oireita pahentavia tekijöitä

Tietopaketti ruusufinnistä ja sen hoidosta

Tietopaketti aknesta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi