Terve.fi

Ehkei sittenkään finni? Tunnistatko kuvasta tämän ikävän ihotaudin?

Ehkei sittenkään finni? Tunnistatko kuvasta tämän ikävän ihotaudin?
Finni vai ruusufinni? Ehkä kyse ei olekaan tavallisista finneistä. Tämän jutun kuvasta saa käsityksen, miltä esimerkiksi voi näyttää kroonisena pidetty ihosairaus ruusufinni eli rosacea tai Acne rosacea.
Julkaistu: 12.2.2014

Kuvat: Actavis Oy. Ruusufinnikuvien oikeudet omistaa Actavis Oy.

Naama lehahtaa punaiseksi. Kasvoille ilmaantuu näppylöitä.

Ehkä kyse ei olekaan tavallisista finneistä. Tämän jutun kuvasta saa käsityksen, miltä esimerkiksi voi näyttää kroonisena pidetty ihosairaus ruusufinni eli rosacea tai Acne rosacea.

On kuitenkin muistettava, että ruusufinni voi oireilla monella tapaa. Pelkästään yhtä kuvaa katsomalla ei saa käsitystä siitä, millainen kirjo oireita rosaceaan voi kuulua.

Miten rosacea eroaa aknesta?

Ihotautilääkärin silmin ruusufinni saattaa tosin olla helposti tunnistettavissa. Dosentti Raimo Suhonen kirjoittaa Ihotauti.net-sivustolla julkaistussa artikkelissa, että tyypillisenä esiintyvän rosacean voi tunnistaa helposti:

- Iho punoittaa, joskus jopa ilman näppyjäkin, hän kirjoittaa. Ja jos näppyjä on, ne eroavat aknenäpyistä eli kansankielisesti tavallisista finneistä.

Ruusufinninäpyissä ei ole komedoita eli talirauhasen tukkivia sarveistulppia – toisin kuin aknessa. Tässä kuvassa näkyy ruusufinninäppyjä ja punoitusta.

Kuvat: Actavis Oy. Ruusufinnikuvien oikeudet omistaa Actavis Oy.

Ruusufinnillä on useita eri muotoja

Ruusufinnin ensioireina on usein poskien punoitusta tai hiussuonten laajentumista etenkin poskissa ja nenässä, kertoo Terveyskirjasto. Posket voivat lehahtaa punaisiksi etenkin jännittäessä tai silloin, kun juo kuumia juomia tai alkoholia.

Lievin ruusufinnin muoto on couperosa eli se, että kasvoilla ja etenkin poskissa näkyy pieniä verisuonten katkeamia.

Tautiin voi kuulua myös erikokoisia märkäpäitä, jotka voivat muistuttaa tavallista aknea ja finneinä tunnettuja märkäppylöitä. Terveyskirjaston mukaan ruusufinni voi ikävimmillään olla vaikean aknen näköinen ja tuntuinen: märkäontelot voivat aiheuttaa myös kipua.

Joskus ruusufinni näyttää ”tiilikaispekan nenältä”: nenä voi olla kuhmurainen suurentuneiden talirauhasten takia.

1 kommentti