Finnit

Finnit, näpyt ja alkava akne kuriin vinkeillämme!

Finnit voivat vaivata kaiken ikäisiä. Finnien oikealla hoidolla vähennät epäpuhtauksia ja jopa ehkäiset näppyjen syntyä. Finni syntyy, kun tali ei pääse normaalisti ulos ihohuokosesta ja bakteerikasvusto alkaa lisääntyä. Myös hormonit vilkastuttavat talirauhasten toimintaa. Pitkäjänteisyydellä saat kuitenkin finnit pois.

Finnit eivät ole vain rasvaisen ihon ongelma. Myös pintakuiva iho voi saada finnejä jos tali ei pääse ulos. Hormonitoiminta voi vilkastaa tiettyjen talirauhasten toimintaa ajoittain. Tästä johtuu fiilis miksi finni tuntuu puhkeavan aina samaan kohtaan esimerkiksi ennen kuukautisia.

Laajentuneet ihohuokoset tukkeutuvat helposti varsinkin, jos kasvojen puhdistus on puutteellista.Myös kuumuus, stressi ja rasvaiset ruuat kiihdyttävät talintuotantoa ja saattavat aiheuttaa finnejä.

Aknessa komedoista ­kehittyy syviä tulehduspesäkkeitä. Komedoaknessa on paljon sulkeutuneita ja avoimia komedoja sekä mahdollisesti märkäpäitä ja papuloita. Epäpuhtaudet tulevat alueille, joissa on paljon talirauhasia: kasvoihin, rintaan ja selkään. Akne on tyypillinen murrosiässä mutta voi puhjeta aikuisenakin. Aknen hoitoon on monia keinoja.

Ihonalaiset finnit syntyvät ihan samalla tavalla kuin tavallisetkin. Ne koostuvat huokoseen kertyneistä bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Ihonalaisia finnejä tulee erityisesti akneen taipuvaiseen ihoon. Tukkeutunutta talirauhasta puolestaan sanotaan ihomadoksi tai mustapääksi. Säännöllinen ihosta huolehtiminen on paras tapa poistaa ja ehkäistä mustapäiden syntymistä.

Finnit vähenevät yleensä iän myötä, koska talirauhasten toiminta hidastuu, mutta aihdevuodet voivat vilkastuttaa talirauhasten toiminnan uudelleen.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvin, niin finnit eivät villiinny.

  • Puhdista iho aamuin illoin. Jos meikkaat finnit piiloon valitse sopiva tuote, joka ei kuivata liikaa.
  • Kuori kasvot ihotyypillesi sopivalla kuorintatuotteella noin kerran viikossa. Kuollut ihosolukko tukkii helposti ihon ja talirauhaset. Valitse joko rakeita tai hedelmähappoja sisältävä tuote. Jos iho on tulehtunut, suosi jälkimmäisiä.
  • Levitä yksittäiseen finniin salisyylihappoa, sinkkiä, teepuuöljyä, A-vitamiinia tai niasiinia eli B-vitamiinijohdannaista sisältävää voidetta tai geeliä.
  • Muista kosteuttaa ihoa, sillä rasvainenkin iho tarvitsee sitä. Öljyttömät tai vähärasvaiset voiteet ja geelit sopivat parhaiten.
  • Jätä finnit rauhaan, jotta tulehdus ei leviä. Käy kosmetologilla, joka osaa poistaa finnit oikein ja suositella hoitotuotteita. Jos se ei auta, mene ihotautilääkärille.
  • Älä lannistu, jos hoito ei tehoa yössä. Hoida ihoa säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.