Terve.fi

Punajäkälä on kiusallinen ihosairaus

Punajäkälä on kiusallinen ihosairaus
Punajäkälä, oireet ja hoito: Punajäkälä on aikuisilla esiintyvä yleinen ihosairaus. Punajäkälän oire on voimakas kutina, joka on varsin kiusallinen vaiva. Punajäkälä ei tartu. Lue lisää aiheesta punajäkälä.
Julkaistu 4.3.2014

Punajäkälä on aikuisilla esiintyvä melko yleinen ihosairaus, jonka perimmäistä syytä ei tiedetä. Stressi edeltää usein punajäkälän puhkeamista, ja todennäköisimmin kyse on autoimmuunireaktiosta.

Punajäkälä ei koskaan tartu, mutta se kutisee voimakkaasti ja on siksi varsin kiusallinen vaiva.

Punajäkälästä on monta alatyyppiä, mutta tyypillisimmillään punajäkälä aiheuttaa sinipunervia kutisevia näppylöitä ensin nilkkoihin ja ranteiden sisäpinnoille ja myöhemmin vartalolle ja raajoihin laajemmin.

Tauti esiintyy hyvin usein myös suun ja alapään limakalvolla vaaleina juosteina, jotka saattavat kirvellä ja kutista. Harvinaisemmissa tyypeissä punajäkälä voi iskeä päänahkaan tai kynsiin, josta voi seurata kaljuuntumista ja kynsien tuhoutumista. Myös rakkuloiva ja vuosikausia jatkuva krooninen tautimuoto on olemassa, mutta ne ovat onneksi harvinaisempia.

Ihotautilääkäri pystyy diagnosoimaan punajäkälän yleensä kliinisen ihottuman ulkonäön perusteella, mutta koepalalla diagnoosi voidaan varmistaa tarvittaessa. Laboratoriotutkimuksista ei ole mitään hyötyä taudin diagnostiikassa

Punajäkälän hoitaminen?

Punajäkälä paranee tyypillisimmillään kahden vuoden sisällä taudin puhkeamisesta usein ilman hoitoakin, mutta suurin osa potilaista tarvitsee hoitoa voimakkaan kutinan vuoksi.

Kotihoitona voi kokeilla hydrokortisonivoiteita noin kahden viikon kuureina 1-2 kertaa vuorokaudessa ihottuma-alueille.

Suurin osa potilaista tarvitsee kuitenkin vahvempia hoitoja, ja yleensä hakeutuminen ihotautilääkärin vastaanotolle on tarpeen. Yleislääkäritkin voivat tunnistaa ja hoitaa punajäkälän tyypillisimmässä muodossaan.

Lääkärin määrääminä hoitoina käytetään keskivahvoja tai vahvoja kortisonivoiteita ja laaja-alaisemmissa taudeissa valohoitoja. Jos tauti on hyvin vaikea tai iskee kynsiin ja hiuksiin, lyhytaikainen suun kautta otettu kortisonihoito on paikallaan.

Pitkäaikaisemmissa ja vaikea-asteisissa tautimuodoissa käytetään myös suun kautta otettavia retinoidihoitoja ja joskus tarvitaan myös takrolimuusivoidetta.

Parantuessaan punajäkälä jättää usein pigmenttiläiskiä iholle ja ne paranevat hiljalleen muutamien viikkojen kuluessa taudin parantumisesta.

Punajäkälän voi sairastaa moneen kertaan, koska immuniteettia taudille ei kehity.

Faktaa punajäkälästä

  • Pyri olemaan raapimatta kutisevaa punajäkälää, sillä tauti iskee usein raapimajälkiin
  • Punajäkälään on turvallista käyttää Hydrocortison®-emulsiovoidetta 2 vkon kuureina kaikille ihoalueille
  • Auringonvalo ja valohoidot auttavat myös usein punajäkälään
  • Vaikea laaja-alainen tai rakkuloiva punajäkälä on ihotautilääkärin hoidettava tauti
  • Punajäkälä ei tartu ja se paranee usein ilman hoitoakin parissa vuodessa

Lue lisää

Kommentoi »