Sairaudet

Mikä avuksi, kun päänahka oireilee?

Päänahan ongelmat ovat varsin yleisiä. Yleisimmät ongelmat ovat päänahan kutina, hilseily ja ihottuma, mutta myös hiustenlähtö on yleinen ihotautien erikoislääkärille hakeutumisen syy.

Teksti Sampsa Kauppi
5.3.2013 Terve.fi

Päänahan ongelmat ovat varsin yleisiä. Yleisimmät ongelmat ovat päänahan kutina, hilseily ja ihottuma, mutta myös hiustenlähtö on yleinen ihotautien erikoislääkärille hakeutumisen syy.

Päänahan kutinaa ja hilseilyä voivat aiheuttaa useat ihosairaudet, mutta yleisimmin ne liittyvät taliköhnäihottumaan (=seborrhoinen ekseema), hiuspohjan psoriaasiin, atooppiseen ihottumaan tai päänahan yleiseen kuivumiseen.

Usein potilaat ovat jo kokeilleet hilseshampoita tai kuivan päänahan hoitoon tarkoitettuja pesuaineita ennen vastaanotolle tuloa. Usein kuitenkin reseptivapaita kortisoniliuoksia (esim. hydrokortisoniliuosta) ei ole uskallettu kokeilla, vaikka niiden käyttö on varsin turvallista päänahan alueella.

Kutinaa päänahassa? Milloin lääkärin vastaanotolle?

Päänahan kutina ja hilseily, jotka eivät parane hydrokortisoniliuoksella ja hilseshampoilla, on aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Samoin, jos päänahan lisäksi myös muualle iholle ilmaantuu ihottumaa tai kutinaa.

Hiustenlähtö päänahan ihottumaan liittyen on hyvä syy hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle, sillä on olemassa ihosairauksia mm. päänahan punahukka ja punajäkälä, jotka voivat hoitamattomana aiheuttaa pysyvää hiustenlähtöä ihottuma-alueelle.

Myös nopeasti 1-3 vuorokauden sisällä hiusvärin käytön jälkeen ilmaantuva päänahan kutiseva ihottuma on ihotautilääkärin hoidettava ja tutkittava ongelma. Se voi nimittäin johtua kosketusallergiasta hiusvärin sisältämille kemikaaleille, yleisimmin nk. ”mustalle hennalle” (parafenyleeni-diamiini) ja sen sukulaisaineille, joita käytetään yleisesti tummissa hiusväreissä.

Voiko olla vakavampaa

Päänahan alueella esiintyy myös ihosyöpiä, varsinkin harvahiuksisilla ja lyhyttä hiustyyliä suosivilla ihmisillä, jotka ovat saaneet paljon aurinkoa päähänsä. Hilseilevät, haavautuvat ja rupeutuvat päänahan läiskät ja kasvaimet, jotka eivät reagoi paikallishoitoihin vaan jatkavat kasvuaan, voivat joskus osoittautua ihosyövän esiasteiksi tai jopa ihosyöväksi.

Päänahan ihosyövät ilmaantuvat yleensä vasta 50 ikävuoden jälkeen ja ovat yleisimpiä kaljuilla miehillä. Tämä johtuu siitä, että ihosyövät liittyvät usein koko elämän aikana saatuun auringon ultraviolettisäteilyaltistukseen ja niiden kehittyminen vie aikaa.

Kaljujen ja hiustenlähdöstä kärsivien ihmisten tulisi suojata päänahkansa hatuilla, huiveilla tai auringonsuojavoiteilla, sillä kalju päänahka palaa helposti ja suojautumalla UV-säteilyltä ihosyöpiä voidaan välttää.

Faktaa päänahan iho-oireista

  • Pyri olemaan raapimatta kutisevaa päänahkaa, koska se yleensä vain pahentaa ongelmaa
  • Päänahan kutinaan ja ihottumaan on turvallista käyttää hydrokortisoniliuosta
  • Hiustenlähtö ihottumaan liittyen on aina ihotautilääkärin tutkittava ja hoidettava asia
  • Hiusvärin laiton jälkeen ilmaantuva ihottuma voi johtua kosketusallergiasta värin ainesosille
  • Kaljun päänahan hilseilevät tai haavautuvat läiskät voivat joskus olla ihosyövän esiasteita tai ihosyöpää
  • Harvahiuksinen tai kalju päänahka tulisi suojata auringolta kesäaikaan ja aurinkolomilla

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi