Terve.fi

Ruusufinnin hoito

Ruusufinnin hoito
Ruusufinnin diagnostiikka perustuu kliniiseen kuvaan ja muiden sairauksien poissulkuun.
Julkaistu: 5.4.2018

Ruusufinnin hoito on yksilöllistä ja hoidon kulmakivi on varhainen diagnoosi. Varhaisella hoidolla pyritään siihen, että mahdollisuuksien mukaan estetään pysyviä ihomuutoksia kuten uudisverisuonia ja verisuonten laajentumista (teleangiektasiat).

Ensisijaisesti vältetään tautia pahentavia tekijöitä ja auringonvalolta tulee suojautua. Hoito määräytyy ruusufinnin alamuodosta riippuen. Ensin yleensä kokeillaan paikallishoitoina atselaiinihappoa, metronidatsolia ja joskus pimekrolimuusia sisältäviä geelejä tai voiteita. Paikallishoidon tulokset nähdään hitaasti eivätkä ne yleensä yksistään riitä hoidoksi.

Lääkäri voi määrätä paikallishoidon rinnalle suun kautta otettavan antibioottikuurin (tetrasykliinit, raskaana oleville makrolidit) tai ihotautilääkäri voi määrätä isotretinoiini-kuurin. Näitä lääkkeitä käytetään myös aknen hoidossa suuremmilla annoksilla. Antibioottien teho perustuu todennäköisesti enemmän niiden tulehdusta vähentävään vaikutukseen kuin antibakteeriseen vaikutukseen.

Vaikeassa rinofyymassa voidaan harkita leikkaus- tai laserhoitoa. Laserhoidosta saa apua myös laajentuneisiin verisuoniin muissa ruusufinnin muodoissa.

Silmän alueen ruusufinnissä kiinnitetään huomiota luomen reunan puhdistamiseen. Iltaisin luomen reunaa voi pehmittää lämpimällä kääreellä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen luomireuna puhdistetaan pumpulitikulla (puhdistusaineena vesi, keittosuolaliuos, silmäboorivesi tai laimennettu ketokonatsoli-shampoo).

Lääkäri voi myös määrätä käytettäväksi kuuriluonteisesti antibioottivoidetta luomireunaan. Myös silmän sidekalvon tulehdus tai kuivan silmän oireisiin tulee kiinnittää huomiota, sillä ne ovat usein lisävaivana.

Uusiutuvissa tapauksissa voidaan kokeilla jopa vuoden kestävää lääkitystä. Tiheät kontrollit hoitavan lääkärin kanssa auttavat annosten optimoinnissa.

Kortisonivoiteiden on todettu pahentavan ruusufinnin oireita. Niitä tulee välttää ehdottomasti. Kortisonivoiteiden pitkäaikainen käyttö lisäksi ohentaa ihoa.

Ruusufinnin oma hoito

  • suojaa iho UV-säteilyltä
  • huolehdi luomireunojen puhdistamisesta mikäli ihottuma on myös silmänseudussa
  • hoida myös silmäoireet (kuivuminen ja sarveiskalvotulehdukset)
  • älä hoida ihottumaa reseptivapailla kortisonituotteilla
  • voit kokeilla 2 viikkoa reseptivapaata sienilääkettä
  • valitse itselle sopivat kosmetiikkatuotteet, konsultoi tarvittaessa kosmetologia
  • Couperosaihon hoito - tietopaketti

Milloin lääkäriin?

  • tauti on ongelmaksi, sosiaalinen haitta, ulkonäöllinen haitta, kipua
  • itsehoidosta ei ole apua
  • tauti on silmän ympäristössä ja sinulla on silmäoireita

Lähteet:

Ruusufinni, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Kommentoi »