Terve.fi

Vaivaako ruusufinni? Syö näitä ruokia


Ruusufinni: Jos kärsii ruusufinnistä, on tärkeää tietää, mitä ruokia voi syödä ja mitä kannattaa välttää.

Jos kärsii ruusufinnistä, on tärkeää tietää, mitä ruokia voi syödä ja mitä kannattaa välttää. Tietyt ruoat voivat laukaista ruusufinnin oireet tai pahentaa niitä. Kun on selvittänyt, mitkä ruoat pahentavat ruusufinniä, on tärkeää kehittää itselleen sopiva ruokavalio.

Healthy Skin Guide -sivustolla neuvotaan, mitä ruokia ruusufinnistä kärsivän kannattaa erityisesti välttää.

Ruusufinnin oireita laukaisevia ruokia

Mikä tahansa ruoka, joka lisää verenkiertoa kasvoissa ja kaulalla, voi pahentaa ruusufinniä. Vältä siis ainakin näitä:

  • kuumat ruoat tai juomat
  • mausteiset ruoat
  • kofeiinin vieroitusoireet (kofeiini itsessään ei laukaise oireita)
  • alkoholi
  • viinietikka
  • tuliset mausteet ja kastikkeet
  • tomaatit, sitrushedelmät ja näistä valmistetut mehut
  • banaanit ja punaiset luumut
  • rusinat ja viikunat
  • pasta
  • juusto
  • suklaa

Muita hyvin monilla oireita aiheuttavia ruokia ovat:

  • maksa
  • jogurtti
  • hapankerma
  • vanilja
  • soijakastike
  • munakoiso
  • avokado
  • pinaatti

Joillakin ihmisillä ruusufinni pahenee, jos he syövät hummeria, katkarapuja, keinotekoisia makeutusaineita, säilöntäaineita tai ruoan väriaineita.

Näistä ruoista voi olla apua

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa välttää runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, kuten pastaa ja leipää. Sen sijaan esimerkiksi hedelmät ja vihannekset sopivat hyvin ruokavalioon.

Tässä lista ruoista, joiden syömisestä voi olla apua:

  • täysjyvätuotteet
  • siemenet
  • pähkinät
  • marjat (erityisesti kirsikat, karhuvatukat ja mustikat auttavat vähentämään punoitusta)
  • kana ja kala ovat parempia kuin punainen liha
  • tofu on hyvä proteiinin lähde, jolla on viilentäviä ominaisuuksia
  • merilevä on hyväksi iholle

Lisäksi on hyvä juoda runsaasti vettä aterioiden välillä. Monien kohdalla oikea ruokavalio vähentää ruusufinnin oireita merkittävästi.

Julkaistu: 20.10.2014