Terve.fi

Miten ruusufinni eroaa aknesta?

Miten ruusufinni eroaa aknesta?
Vaikka ruusufinni ja akne muistuttavat toisiaan, kyseessä on kuitenkin kaksi erilaista ihotautia.
Julkaistu: 1.10.2015

Medicine.netin mukaan ruusufinni on periaatteessa eri asia kuin akne, vaikka molemmat voivat vaivata ihoa samaan aikaan.

Ruusufinniä kutsutaan toisinaan myös aikuisten akneksi. Toisin kuin tavallinen akne, se vaivaa yleensä 30–50-vuotiaita aikuisia – varsinkin niitä, joiden iho on erittäin vaalea. Ruusufinniin ei myöskään liity mustapäitä, kuten tavalliseen akneen.

Sitkeä ongelma

Teini-ikäisillä akne yleensä menee ohi iän karttuessa, mutta valitettavasti ruusufinni ei toimi samoin. Se koostuu pääosin pienistä, punaisista näpyistä, ja siitä kärsivien ihmisten iho on usein rusottava tai vaaleanpunainen.

Ruusufinni voi puhjeta kenelle vain ikään ja sukupuoleen katsomatta. Se on yleisempi naisilla, mutta miehillä se on aggressiivisempi. Ruusufinni on hyvin harvinainen lapsilla, ja se iskee tummaihoisiin ihmisiin hyvin harvoin.

Toimivatko aknelääkkeet ruusufinniin?

Koska ruusufinni ja akne muistuttavat tietyiltä osin toisiaan, myös jotkut lääkkeet ovat samanlaisia. Molempia ihotauteja voidaan hoitaa antibiooteilla, sulfaa sisältävillä kasvovesillä sekä isotretinoiinikapseleilla.

On kuitenkin tärkeää keskustella lääkärin kanssa, ennen kuin käyttää satunnaisia aknen hoitoon tarkoitettuja aineita ruusufinnin hoitamiseen. Jotkut näistä aineista saattavat nimittäin ärsyttää ihoa, joka on altis ruusufinnille. Ruusufinni-iho on yleensä herkempi ja helpommin ärtyvä kuin akne-iho.

Lähde: Medicine.net

Kommentoi »