Samaa ruokaa yhdessä syövät kokevat kuuluvansa samaan yhteisöön ja yhteinen ateria lähentää sekä vahvistaa ihmisten välisiä suhteita.
Viikonloppuisin, juhlapyhinä, lomalla ja arkenakin on hyvä nauttia iloisesta ja rennosta yhdessäolosta ruokapöydän ääressä. Nämä mahdollisuudet kannattaa kokea pieninä ylellisyyshetkinä. Ruoka- tai kahvitarjoilu voi ja saa olla yksinkertaista; työn ruoanlaitossa ei pidä väsyttää kokkaajia.
Kun ihmiset tapaavat toisiaan, tarjoilua ei aina järjestetä pelkän nälän tai janon sammuttamiseksi. Yhteisellä ruokailulla luodaan tunnelmaa ja se tuo mielihyvää. Ruoka osoittaa läsnäolijoille, että heistä pidetään ja heitä arvostetaan. Lisäksi ruoka viestittää yhteisistä tavoitteista ja sitoutumisesta.
Ihmisten tapaamiset terassilla tuopin ääressä, työpaikalla kahvitauolla tai hampurilaisravintolassa rentouttavat, antavat mahdollisuuden rupatteluun ja aloittavat ystävyyssuhteita. Kyse ei ole pelkästä oluesta, kahvista tai hampurilaisesta; vaan myös siitä, että jokainen tuntee kuuluvansa porukkaan.
Luonnollista aikaa yhdessä
Ruoan ympärillä on luonnollista viettää aikaa yhdessä. Kaikki juhlat sisältävät yhdessä syömistä ja juomista. Niihin voi liittyä tiettyjä rituaaleja; hääpari leikkaa yhdessä kakun, syntymäpäiväkakussa on yhtä monta kynttilää kuin ikävuosia ja vuodenaikajuhliin kuuluvat ehdottomasti perinteiset ruokalajit.
Itse ruoan tunnearvosta kertoo vaikkapa vierailun ruokatuliainen. Silloinkin ruoka on enemmän kuin pelkkä elintarvike. Se on kaunis tapa kertoa ystävyydestä.
Perheateria rakentaa kodin
Keittiö on kodin keskusyksikkö, josta käsin ei pelkästään huolehdita lasten ja vanhempien ravinnonsaannista, vaan hoidetaan jopa mielenterveyttä. Säännölliset yhteiset ateriat pitävät perhettä koossa, ne ovat perusta ”meidän perheelle”.
Ateria-ajat ovat kelloja ja kalentereita, jotka selkiyttävät aikatauluja. Ne rytmittävät päivää ja viikkoa. Ateriat hoitavat kodin sisäistä tiedonvälitystä: Mitä on tapahtunut? Mitä on tulossa?
Aika ruokapöydän ääressä on historiallisesti arvokasta, jolloin perinteitä voidaan välittää eteenpäin.
Aikuisten lapsuusmuistoja kultaavat ruoan tuoksut, maut ja tunnelma ruoan äärellä. Jokaisen myönteinen panos onnistuneisiin ruokahetkiin on tarpeen, jolloin positiiviset muistikuvat jäävät eloon. Amerikkalaisia nuoria koskevasta tutkimuksesta kävi ilmi, että perheen yhteiset ateriat lisäsivät merkittävästi lasten hyvinvointia ja koulumenestystä. Nuorten, joiden kodeissa syötiin säännöllisesti yhdessä, ravitsemustila oli parempi ja he sortuivat muita harvemmin tupakoimaan tai käyttämään alkoholia tai huumeita.
Auttaa jopa painonhallinnassa
Ranskalaisten mielipide on, että rakkaus hyvään ruokaan, sen valmistamiseen ja yhdessä nauttimiseen on luonnollinen ja tehokas tapa torjua lihavuutta. Kunnon ateriat tukevat painonhallintaa monella tavalla. Ne esimerkiksi vähentävät turhien välipalojen tarvetta pitäen kylläisyyttä yllä. Toisten seurassa hyviä pöytätapoja noudattaen tulee syötyä kohtuullisesti, ei mässäiltyä.
Ruokaseuralla voi olla monenlaisia vaikutuksia syödyn ruoan määrään. Eräässä koetilanteessa mies ja nainen söivät yhdessä illallista, ja mies käyttäytyi aterialla joko miellyttävällä tai epämiellyttävällä tavalla. Huomattiin, että nainen söi rakastettavassa seurassa kuin lintu, mutta ronskimmin, jos mies oli vähemmän hurmaava.
Vaikka järki sanoo, mitä pitää tehdä, tunne kuitenkin ratkaisee käyttäytymisen. Niinpä rentoutunut ilmapiiri ja iloinen ruokahetki ovat parasta, mitä voi antaa itselleen ja läheisilleen.
-——————————

Siirry Fitran verkkokauppaan (tarjouskoodi “TERVE”)
Lue lisää:

Säännöllinen syöminen on kaiken a ja o

