Terve.fi

Näin pääset eroon ummetuksesta – 5 askelta

Näin pääset eroon ummetuksesta – 5 askelta

Ummetus tapahtuu, kun suolessa oleva uloste kuivuu. Vesi vetäytyy paksusuolesta nesteyttääkseen kehoa. Kun vettä on saatavilla liian vähän, ulosteesta tulee kuivaa ja kovaa, ja suoliston on vaikea liikuttaa sitä suolen läpi.

Onneksi ummetuksesta pääsee yleensä eroon näillä viidellä US Newsin listaamalla yksinkertaisella keinolla.

1. Juo paljon vettä

Koska ummetus on yhteydessä nestehukkaan, kannattaa riittävästä veden juonnista huolehtia. Kun keho saa riittävästi nestettä, suolesta vetäytyy vähemmän vettä. Tämä pitää ulosteen pehmeänä, ja ulostaminen on helpompaa.

2. Saa kuituja hedelmistä ja kasviksista

Kuituja on olemassa kahdenlaisia: liukoisia ja ei-liukoisia. Molemmat ovat tärkeitä normaalille suolen toiminnalle. Liukoiset kuidut imevät ja sitoutuvat myrkkyihin ja kolesteroliin, jotta ne poistuvat kehosta ulostamisen aikana. Liukoiset kuidut myös pitävät ulosteen pehmeänä, koska ne imevät vettä. Ei-liukoiset kuidut taas lisäävät massaa ulosteeseen ja toimivat ikään kuin luutana, joka auttaa lakaisemaan asioita pois suolistosta.

3. Tehosta ruokavaliotasi omega-3-rasvahapoilla

Omega-3-rasvahapot auttavat voitelemaan suolistoa niin, että asiat pääsevät kulkemaan suoliston läpi helposti. Kalaöljy on kaikista paras omega-3-lähde, mutta myös pellava- ja hamppuöljy ovat hyviä lähteitä.

4. Harrasta liikuntaa

Mitä ummetukseen tulee, aerobisesta liikunnasta on todella apua. Mikä tahansa liike auttaa, mutta kevyellä, aerobisella liikunnalla on paras vaikutus. Esimerkiksi juokseminen saa asiat liikkumaan yksinkertaisesti suolistoon kohdistuvan voiman ansiosta.

5. Lakkaa stressaamasta

Stressillä on merkittävä rooli ummetuksessa. Rentoudu, anna ihmisille anteeksi, keskity positiivisiin asioihin ja anna asioiden olla. Jos toimit näin, se ei tee hyvää ainoastaan ruoansulatuksellesi, vaan myös henkiselle hyvinvoinnillesi.

Lähde: US News

Lue lisää:

Julkaistu: 5.5.2014
Kommentoi »