Terve.fi

Ummettaako? Tässä 5 helpottavaa vinkkiä vaivaan

Ummettaako? Tässä 5 helpottavaa vinkkiä vaivaan
Ummetus on harvoin merkki vakavasta sairaudesta, ja yleensä siitä pääsee eroon ilman sen kummempia kommervenkkejä. Ummetukseen on olemassa myös useita kotikonsteja, joilla epämukavaa oloa voi helpottaa.
Julkaistu: 15.3.2014

Jos ummetukseesi liittyy vatsakipua, veristä ulostetta tai odottamatonta painonpudotusta, kannattaa käydä lääkärillä. Jos kyse on kuitenkin ihan tavallisesta ummetuksesta, näistä Huffington Postin listaamista lääkkeettömistä parannuskeinoista voi olla apua.

1. Kalaöljy

Omega-3-rasvahapoilla uskotaan olevan merkittävä rooli useissa kehon toiminnoissa, mukaan lukien ruoansulatuksessa. Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että omega-3-rasvahapoista voi olla apua esimerkiksi Chronin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen oireiden hoidossa. Molempiin tauteihin liittyy ummetusta.

Kalaöljy, saatuna joko ruokavaliosta tai ravintolisänä, on rikas omega-3-rasvahappojen lähde. Erityisesti kylmien vesien kalat, kuten lohi, makrilli, ruijanpallas, sardiini, tonnikala ja silli, sisältävät eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Myös kalaöljykapseleissa on edellä mainittuja rasvahappoja.

2. Risiiniöljy

Risiiniöljy on kellertävä neste, jota voidaan käyttää kotikonstina ummetuksen hoitoon sen laksatiivisen vaikutuksen takia. Erään nigerilaistutkimuksen mukaan suun kautta otettu risiiniöljy auttoi lapsia, jotka kärsivät kroonisesta ummetuksesta. Risiiniöljyn hyvä puoli on se, että se toimii nopeasti.

Samasta syystä sitä kannattaa kuitenkin käyttää myös varoen ummetuslääkkeenä. Sitä ei pidä ottaa nukkumaan mennessä sen nopean vaikutuksen takia. Toinen huono puoli tässä ummetuslääkkeessä on paha maku, minkä takia risiiniöljy kannattaakin viilentää ja sekoittaa johonkin makeaan, kuten appelsiinimehuun. Risiiniöljyä pidetään turvallisena, mutta se siitä voi saada yliannoksen, jos sitä ottaa liikaa.

3. Kuidut

Yksi parhaiten tunnettu kotikonsti ummetukseen on kuitu. Päivittäin suositellun annoksen – 20 – 35 grammaa päivässä – saa esimerkiksi hedelmistä, kasviksista ja täysjyvästä. Kuitu on siksikin hyvä ummetuslääke, että monelta löytyy sitä jo valmiiksi kotoa. Apua voi olla myös kuitulisistä, kuten psylliumista.

4. Yrtit

Yrittiterapia on yksi vanhimmista ummetuksen hoitokeinoista – useat mailman kulttuurit ovat käyttäneet yrttejä ummetuksen hoitoon tuhansien vuosien ajan.

5. Probiootit

Probiootit ovat suoliston bakteereja, jotka edistävät ruoansulatusta. Niitä löytyy sekä ravintolisinä että joistakin ruoista, kuten jogurtista. Joidenkin tutkimusten mukaan probiootit ovat tehokas keino hoitaa ummetusta. Kuitujen tapaan probiootit ovat melko helppo kotikonsti ummetukseen, koska niitä saa ruoista, joita useimmilta löytyy jo valmiiksi jääkaapista.

Kaikki eivät kuitenkaan usko probioottien parantavan ummetusta. Puolalaistutkijat havaitsivat systemaattisessa tutkimusten tarkkailussaan, ettei probioottien vaikutuksesta ummetukseen ole olemassa riittävästi todisteita, jotta niitä voisi suositella parannuskeinoksi.

1 kommentti