Terve.fi

Vältä näitä ruokia, jos vatsasi on kipeä!

Onneksi monet vatsapöpöt ovat lyhytikäisiä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että siinä vaiheessa, kun ruokahalu alkaa palata, on hyvä välttää tiettyjä ruokia.

Health.com listasi nämä yhdeksän ruokaa, jotka voi unohtaa, jos on toipumassa vatsataudista.

1. Puhdistettu sokeri

Yltiömakeat ruoat, kuten puhdistettua sokeria sisältävät, voivat kohottaa insuliinitasoa äkillisesti, mikä taas puolestaan voi johtaa verensokeritason vaihteluun. Tämä ei välttämättä suoraan vaikuta vatsaan, mutta se voi tehdä olon nihkeäksi ja vapisevaksi, mikä ei taatusti paranna yleistä olotilaa.

2. Maitotuotteet

Maitotuotteet, kuten maito ja juusto, ovat vältettävien ruokien listalla kärjessä, kun puhutaan vatsataudista. Ensinnäkin yli puolet maailman väestöstä on jo valmiiksi laktoosi-intolerantteja, eli heiltä puuttuu tarpeellinen entsyymi maitotuotteiden sulattamiseen. Ja vaikka et kärsisikään laktoosi-intoleranssista, virus- tai bakteeri-infektio voi vaikuttaa laktaasiin (laktoosia sulattavaan entsyymiin) niin, että kehosi saattaa väliaikaisesti tai jopa pysyvästi menettää kykynsä sulattaa laktoosia.

3. Limsa

Vaikka monet syyttävätkin limsan ärsyttävistä vaikutuksista hiilihappoja, todellisuudessa syntypukkeja ovat sitruunahappo sekä säilöntäaine nimeltä natriumbentsoaatti. Kemikaalit voivat pahentaa vatsan hyvinvointia huomattavasti. Toki myös hiilihapoista voi olla haittaa joillekin ihmisille, sillä se tekee olosta täyden. Röyhtäily ja täysi olo vatsataudissa ei ole lainkaan hyvä yhdistelmä.

4. Suklaa ja kofeiini

Kofeiini ja suklaa voivat olla haitaksi kipeälle mahalle, koska ne molemmat rentouttavat vatsalaukkua, mikä voi aiheuttaa refluksitautia.

Kofeiini saattaa myös löysentää ulostetta, mikä ei ole hyvä juttu, jos kärsii jo valmiiksi ripulista. Lisäksi suklaa, joka sisältää maitotuotteita tai pähkinöitä, voi olla vaikeasti sulavaa laktoosi-intoleranteille tai allergisille.

5. Rasvaiset ruoat

Kerma, lihat ja pehmeä juusto sisältävät kaikki runsaasti rasvaa eivätkä auta oloasi, jos sairastat vatsatautia. Tämä johtuu siitä, että rasvaiset ruoat aktivoivat vatsan kemiallisia reseptoreja sillä tavoin, että vatsan tyhjeneminen hidastuu ja seurauksena on turvotus.

6. Happamat hedelmät

Sitrushedelmät ja tomaattipohjaiset tuotteet voivat aiheuttaa refluksitautia. Tämä pätee myös sitruksisiin hedelmämehuihin, joten esimerkiksi appelsiinimehu ei ole paras juomavaihtoehto vatsatautiselle. Muita hedelmiä voi kuitenkin yleensä syödä huoletta.

7. Mausteet

Mausteet ja mausteinen ruoka ei välttämättä ole niin huono asia kuin voisi luulla. Jos on tottunut syömään mausteista ruokaa, siihen on kehittynyt toleranssi ja olosi on varmasti ihan hyvä. Jos kuitenkaan ei ole tottunut tällaisiin ruokiin, vatsataudin jälkimainingeissa ei ole ehkä hyvä aloittaa totuttelua.

8. Alkoholi

Alkoholi saattaa monen muun tällä listalla olevan ruoan tavoin pahentaa vatsan happoisuutta. Alkoholi sisältää kemikaaleja, jotka on vaikea hajottaa aineenvaihdunnassa. Lisäksi alkoholin kemikaalit ärsyttävät vatsan limakalvoja.

9. Prosessoitu ruoka

Limsan tavoin prosessoidussa ruoassa on tyypillisesti paljon kemikaaleja, kuten säilöntäaineita, jotka voivat ärsyttää vatsaa lisää.

Lähde: Health.com

Lue myös:

Julkaistu: 27.3.2014
2 kommenttia