Terve.fi

Ei sittenkään ihmevitamiini? Onko tässä totuus D-vitamiinista?

Ei sittenkään ihmevitamiini? Onko tässä totuus D-vitamiinista?
Uusi katsaustutkimus kertoo, ettei D-vitamiini sittenkään näytä ihmevitamiinilta, joka voi suojata monenlaisilta eri sairauksilta...
Julkaistu 16.12.2013

Tuore tulkinta kuuluu näin: D-vitamiini ei ole ihmevitamiini, joka suojaa monilta eri sairauksilta.

Matalat seerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat kuitenkin usein merkki sairauksista. On enemmän näyttöä siitä, että alhainen D-taso on seurausta heikentyneestä terveydestä kuin siitä, että matala taso aiheuttaisi sairauksia.

Tähän tulokseen tultiin tutkimuskatsauksessa, joka julkaistiin äskettäin The Lancet Diabetes & Endocrinologyssa. Sen ranskalaistekijöiden etunenässä on professori Philippe Autier. Arvostetussa tiedejulkaisussa ilmestynyt katsaus vaikuttaa varsin vakuuttavalta: siihen on hyväksytty mukaan 462 eri tutkimusta, joiden perusteella päätelmät on tehty.

Ei sittenkään syntipukki

Vuosikymmeniä sitten todistettiin, että D-vitamiini on tärkeää luuston terveyden kannalta. Sen jälkeen on tullut yhä uutta ja uutta tietoa siitä, että D-vitamiini voi suojata monilta toisenlaisilta taudeilta, kuten syövältä, sydän- ja verisuonitaudeilta, dementialta ja diabetekselta, summataan Lancetin toisessa tuoreessa artikkelissa.

Nyt kuitenkin näyttää yhä todennäköisemmältä, että matala D-taso on pikemminkin huonon terveyden seuraus kuin syntipukki. On kasvavaa näyttöä siitä, ettei D-vitamiini ehkä ehkäisekään monia sairauksia, niin kuin on luultu.

Lisän käyttö ei aina turvallista

Moni tiedeyhteisön merkittävä jäsen puolustaa D-vitamiinilisän käyttöä, todetaan Lancetin artikkelissa. Usein tätä perustellaan D-vitamiinin suhteellisen matalalla toksisuudella.

Lancetissa kuitenkin varoitetaan, ettei korkea D-vitamiinilisä ole kaikissa tilanteissa turvallista: voi tulla maksa-, munuais- ja verisuoniongelmia, jos sellainen ihminen nappaa suuria annoksia D-vitamiinilisää, jolla seerumin D-pitoisuudet ovat ennestäänkin korkealla.

Jättitutkimus tekeillä

Artikkelissa kerrotaan paraikaa rullaavasta jättitutkimuksesta, jossa selvitetään, voiko D-vitamiinilisä vähentää monien ei-luustoperäisten sairauksien riskiä. Satunnaistettuun tutkimukseen otetaan yli 100 000 ihmistä, ja rahoituksessa liikkuvat kymmenet miljoonat dollarit.

- Tämä valtava investointi  – - on kunnioitettava ja tuo lähes varmasti vastauksen kysymykseen, joka on pitkään ollut pimennossa lääketieteelliseltä yhteisöltä, kirjoitetaan Lancetissa.

Tutkimuskatsaus: Vitamin D status and ill health: a systematic review. Philippe Autier, Mathieu Boniol, Cécile Pizot, Patrick Mullie. Lancet 2013: doi:10.1016/S2213-8587(13)70165-7.

Lancetin artikkeli: Vitamin D: chasing a myth? Lancet 2013: doi:10.1016/S2213-8587(13)70164-5.

Lähteet: Lancet I ja II

Lue myös:

5 kommenttia