Terve.fi

Suojaako D-vitamiini sittenkään syövältä

Suojaako D-vitamiini sittenkään syövältä
D-vitamiini on vitamiinien vitamiini, vai onko sittenkään. Onko D-vitamiinista apua syöpää vastaan?
Julkaistu: 12.7.2010

D-vitamiinista on toivottu uutta asetta syövän vastaiseen taisteluun, mutta ainakin harvinaisempien syöpien suhteen D-vitamiini näyttäisi olevan tehoton. Erittäin suuret annokset saattavat jopa lisätä haimasyöpiä, usean laajan tutkimuksen projekti osoittaa.

American Journal of Epidemiology lehdessä julkaistut tutkimukset tehtiin kolmella mantereella kymmenessä eri tutkimuskohortissa, ja niiden perusteella D-vitamiinin runsaus veressä ei ehkäise kohdun limakalvon, ruokatorven, vatsan, munuaisten, munasarjojen tai haiman syöpiä eikä non-Hodgkin-lymfoomaa.

Suurena pitoisuutena pidettiin 75 nmol/l ylittävää seerumin 25(OH)D3-pitoisuutta. Haimasyövän riskin suurentuminen liittyi yli 100 nmol/l:n pitoisuuksiin.

Nykytiedon valossa vitamiinien saannin radikaali suurentaminen vitamiinilisillä ei näyttäisi suovan terveille samoja hyötyjä kuin vitamiineja luonnostaan paljon sisältävän ruokavalion noudattaminen. Suuret annokset päinvastoin voivat olla haitallisia, lehden pääkirjoituksessa muistutetaan.

Vaikka D-vitamiini ei näiden tulosten perusteella ehkäise syöpiä, on liian vähäinen D-vitamiinin saanti yhdistetty moniin terveysongelmiin, mm. luukatoon ja sydän- ja verisuonisairauksiin. D-vitamiinin vajaus on tavallista Suomessa etenkin talvisin.

Kommentoi »