Terve.fi

Ensiapu: Puutiaisen purema

Ensiapu: Puutiaisen purema
Erilaiset puutiaistyypit voivat välittää tauteja. Suomessa esiintyy pääasiassa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Vaikka puutiainen kantaisi taudinaiheuttajaa, kuitenkin vain muutama pureman saaneista sairastuu. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu 17.11.2013

Yleistä puutiaisen puremasta

Kulkiessaan metsäisten maiden ja korkean ruohon läpi, lapset ja aikuiset ovat vaarassa saada puutiaisen puremia. Puutiaiset ovat hyönteisiä, jotka pureutuvat ihoon ja kiinnittyvät siihen imeäkseen verta.

Erilaiset puutiaistyypit voivat välittää tauteja. Suomessa esiintyy pääasiassa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Vaikka puutiainen kantaisi taudinaiheuttajaa, kuitenkin vain muutama pureman saaneista sairastuu.

Puutiaisen pureman oireet

Puutiaisen purema itsessään ei ole kivulias, mutta muutaman tunnin kuluttua pureman saanut henkilö huomaa usein lievää ärsytystä ja kutinaa puremakohdassa. Silloin hän havaitsee puutiaisen kiinnittyneen ihoon.

Lapset EIVÄT tavallisesti huomaa puutiaista edes pureman jälkeen.

Lymen tauti ilmenee usein ensin renkaan muotoisena ihottumana puremahaavan kohdalla, johon puutiainen on kiinnittynyt. Erytema migrans -nimellä tunnetulle ihottumalle on luonteenomaista punainen rengas, jonka keskusta muuttuu asteittain vaaleammaksi (häränsilmä).

Ihottuma alkaa useita päiviä tai muutamia viikkoja puutiaisen pureman jälkeen ja se leviää puremahaavasta. Se on kutiava ja kuuma.

Ihottuma kestää yleensä noin 3 viikkoa ja voi levitä melko laajalle, jopa 10-15 cm läpimitaltaan. Silloin tällöin ilmenee yhtä aikaa useita “maalitaulu”-leesioita eli ihottumia.

Lymen tautia sairastavalla lapsella voi myös olla yleisiä flunssan tapaisia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, nivel- ja lihaskipuja ja horteisuutta. Nämä oireet voivat edeltää ihottuman kehittymistä. Joskus ihottumaa ei tule lainkaan.

Harvoin Lymen tauti voi aiheuttaa sydän- ja hermosto-ongelmia. Lymeen taudin yksi tuynnettu oire on Bellin pareesi eli toispuoleinen kasvohermohalvaus. Lapsi ei pysty rypistämään kulmaansa tai sulkemaan silmäänsä vaurioituneella puolella ja hänen hymynsä on vino. Tämä tila vaatii kahden tai kolmen viikon antibioottikuuria. Onneksi useimmat lapset paranevat siitä täysin.

Puriko puutiainen? Milloin lääkärin hoitoon

Useimmille ihmisille ei tule ongelmia puutiaisen pureman jälkeen eikä ole tarpeen mennä lääkäriin yksinkertaisten, vähäisten reaktioiden takia pureman alueella.

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

  • Lapsella on hengitysvaikeuksia tai vaikeita puremasta johtuvia reaktioita.

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Huomaat, että lapsesi kasvot tai hymy näyttävät vinoilta.

Kuva: Lapsi, jolla on kasvopareesi.

Kotihoito / Ennaltaehkäisy

Kulkiessasi lapsen kanssa paikoissa, joissa voi olla puutiaisia, noudata seuraavia yksinkertaisia varotoimia:

  • Pidä pitkiä housuja ja pidä nilkat hyvin peitettyinä. On hyvä idea vetää sukat housunlahkeiden päälle.
  • Iholle levitetyt hyönteiskarkotteet sekä vaatetus auttavat ennaltaehkäisemään puutiaisen puremia. Pikkulapsille tuotteet, jotka sisältävät vähemmän kuin 10% DEETiä (useimpien hyönteiskarkotteiden aktiivinen aineosa) ovat sekä turvallisia että tehokkaita.
  • Tarkasta lapsen iho ja vaatetus, kun olette kävelleet paikoissa, joissa puutiaisia esiintyy. Tarkasta lapsen koko keho perusteellisesti joka ilta ennen nukkumaan menoa.
Kommentoi »