Terve.fi

Mitä ovat puutiaisten levittämät sairaudet?

Mitä ovat puutiaisten levittämät sairaudet?
Puutiaisten kantamat sairaudet ovat infektioita, joita puutiaiset voivat levittää ihmisiin ja eläimiin.
Julkaistu 11.11.2013

Suomessa esiintyy kahta puutiaisen levittämää infektiota: Lymen tauti eli borrelioosi ja Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa esiintyvä Kumlingen tauti.

Mitä on Lymen tauti?

Lymen tauti on yleisin puutiaisten kantama tauti ja sitä esiintyy kaikkialla puutiaisen esiintymisalueella (Pietarsaari – Joensuu linjan eteläpuoli) Suomessa. Sen aiheuttajia ovat Borrelia burgdorferibakteerit, jotka siirtyvät ihmiseen puutiaisen pureman välityksellä. Suomessa on noin 2000 – 3000 Lymen tautitapausta vuosittain. Tämä sairaus voi aiheuttaa iho-, nivel-, sydänlihas- ja keskushermostotulehduksen, kuten myös muiden elinten tulehduksen. Se etenee erilaisten vaiheiden kautta ja oireita voi ilmetä useita viikkoja tai kuukausia tautia tartuttavan puutiaisen pureman jälkeen.

Oireet

Monet puutiaisenpuremat eivät aiheuta mitään oireita. Puutiaisista noin 10 % on Borrelian kantajia, mutta alueesta riippuen kantajia voi olla jopa puolet punkeista. Lymen tautiin johtava puutiaisenpurema aiheuttaa renkaanmuotoista ihottumaa 80 %:ssa sairaustapauksista.

Lymen taudin aiheuttama tyypillinen rengasihottuma

Ihottuma alkaa yleensä puremakohdasta, ja ihottuman sisäpuolella voi olla normaalia ihoa renkaina, mikä saa ihon näyttämään maalitaululta. Ihottuma, nimeltään erytema migrans, ilmenee 3-30 vuorokautta pureman jälkeen. Ihottuma on kutiavaa, lämmintä ja kestää tavallisesti 3 viikkoa.

Ihottuman lisäksi lapsella voi olla flunssan kaltaisia oireita, lievää kuumetta, päänsärkyä ja kurkkukipua.

Komplikaatiot

Ihottuma on Lymen taudin ensimmäinen vaihe.

Hoitamattomana Lymen tauti voi vahingoittaa sydäntä ja keskushermostoa (vaihe 2). Tämä vaihe tulee 15 %:lle niistä, jotka eivät ole saaneet hoitoa ensimmäisessä vaiheessa ja oireet tulevat 2-12 viikkoa puutiaisen pureman jälkeen.

Jos keskushermosto on saanut tartunnan, voi ilmetä niskajäykkyyttä (sen aiheuttaa aivokalvotulehdus, aivojen ja selkäytimen peitteiden tulehdus), kasvolihasten halvaantumista yhdellä puolella kasvoja ja lihasheikkoutta kehossa.

Jos jotkut kasvolihakset halvaantuvat (eivät pysty liikkumaan), lapsesi ei pysty hymyilemään, pullistamaan poskeaan tai rypistämään otsaansa kasvojen halvaantuneelta puolelta.

Useimmilla lapsilla halvaantuminen häviää muutamassa päivässä tai viikossa.

Kuva: Lapsi, jonka kasvot ovat halvaantuneet.

Vaiheessa 3 eli kuudesta viikosta kahteen vuoteen puutiaisen pureman jälkeen voi ilmetä nivelten, erityisesti polvinivelten turpoamista.

Hoito / Mitä tehdä

Puutiainen, joka on purrut ja kiinnittynyt ihoon, on poistettava heti. Jos puutiainen poistetaan vuorokauden sisällä, se ei luultavasti aiheuta infektiota. Siksi on tärkeää tehdä “puutiaistarkastuksia” päivittäin itsellesi ja erityisesti lapsillesi.

Käytä ohuita pinsettejä, joilla voit tarttua puutiaiseen ja sitten poistaa sen vetämällä varmalla kädellä. Kun olet poistanut puutiaisen, voi olla hyvä idea levittää hiukan antibakteerivoidetta puremakohtaan, erityisesti jos iho sen ympärillä näyttää punaiselta ja ärtyneeltä.

Joillekin ihmisille tulee enemmän oireita pureman jälkeen. Mene lääkäriin, jos puremakohtaan tai muualle ihoon tulee renkaanmuotoinen tai muu merkittävä ihottuma. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä myös, jos lapsellasi on lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä tai lievää kuumetta.

Vie lapsi lääkäriin välittömästi, jos hän näyttää hyvin sairaalta, erityisesti jos hänellä on korkea kuume, jäykkä niska tai hän käyttäytyy epätavallisesti, on erittäin väsynyt tai horteinen. Lääkäri voi ottaa verinäytteen ja mahdollisesti selkäydinnestenäytteen etsiäkseen vasta-aineita Borrelia-bakteeria vastaan.

Jos lapsellasi on Lymen tauti, häntä hoidetaan antibiooteilla.

Mitä on Kumlingen tauti (puutiaisaivokuume)?

Kumlingen tauti (Tick-borne encephalitis, TBE) tai puutiaisaivokuume on toinen puutiaisenpuremien levittämä infektio Suomessa. Sairauden aiheuttaa flaviviruksiin kuuluva TBE-virus. TBE-virus aiheuttaa aivokuumetta ja sitä esiintyy Suomen lisäksi laajoilla alueilla Keski-Euroopassa. Suomessa tautiin sairastuu vuosittain noin 30 – 40 potilasta, keski-Euroopassa sairastuneita on yli 3000 vuodessa.

Oireet

Puutiaisaivokuumeen oireet ilmestyvät tavallisesti non kahdeksan vuorokautta puutiaisen puremasta. Sairaus alkaa epäspesifisillä oireilla, kuten kuumeella ja vilunväreillä, lihaskivuilla ja päänsäryllä.

Muita oireita ovat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu ja ylähengitystieinfektion oireet. Nämä oireet kestävät keskimäärin 4 vuorokauden ajan, jonka jälkeen seuraa noin viikon oireeton jakso. Kolmasosalla aikuispotilaista ilmaantuu tämän jälkeen keskushermosto-oireita – uutta kuumetta, päänsärkyä, tajunnantason laskua ja niskajäykkyyttä. Alle kouluikäisillä lapsilla tauti harvemmin etenee keskushermostoinfektioksi, ja kuolleisuus tai pysyvät jälkioireet ovat harvinaisia.

Komplikaatiot

Taudin eteneminen keskushermostoon aiheuttaa hermostoperäisiä oireita, kuten halvauksia, tajunnan heikentymisä, vapinaa, hengitysvajauksia ja kouristuksia.

Kuolleisuus on pieni, mutta etenkin isommilla lapsilla ja aikuisilla tautiin liittyy huomattavasti neurologisia ja pysyviä jälkioireita. Näistä yleisempiä ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, vapina, päänsärky ja tasapainohäiriöt

Hoito / Mitä tehdä

Jos luulet, että lapsellasi on Kalliovuorten pilkkukuumeen oireita puutiaisen pureman jälkeen, vie hänet heti lääkäriin. Diagnoosi tehdään ottamalla verinäyte. Hoitoon kuuluu antibioottikuuri 7-10 vuorokauden ajan.

Jos lastasi hoidetaan kotona, on tärkeää, että annat antibiootit lääkärin ohjeiden mukaan. Kysy lääkärin neuvoa uudelleen, ellei lapsen tila kohene parin päivän sisällä tai jos hänen tilansa näyttää pahenevan hoidosta huolimatta.

Jos lapsella on komplikaatioiden merkkejä, hän saattaa joutua sairaalahoitoon hoidettavaksi suonensisäisesti antibiooteilla.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa välttää puutiaisten kantamia tauteja on välttää puutiaisia. Kun vietät aikaa ulkona, yritä välttää korkeata ruohoa ja pensaikkoja.

Käytä kenkiä, sukkia ja pitkiä vaaleasävyisiä housuja. On helpompaa nähdä puutiaiset vaaleaa vaatetusta vasten. Työnnä housunlahkeet sukkien sisään pitääksesi puutiaiset ulkopuolella. Käytä hyönteiskarkotetta pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti.

Tarkasta lemmikkieläimesi, itsesi ja lapsesi keho, päänahka tai vaatteet vietettyänne aikaa paikoissa, joissa saattaa olla puutiaisia. On tärkeää tehdä itsellesi ja erityisesti lapsillesi “puutiaistarkastuksia” joka päivä.

Jos lemmikkieläimesi viettää paljon aikaa ulkona, kysy eläinlääkäriltä neuvoa mahdollisista eläimille tarkoitetuista puutiaissuojauksista.

Borreliaa vastaan ei ole rokotetta, mutta puutiaisaivokuume on ennaltaehkäistävissä rokotteella. Rokote on tehokas ja sivuvaikutukset ovat vähäisiä. Perusrokotesarja käsittää kolme rokotetta, jotka annetaan vuoden sisällä. Ahvenanmaalaiset yli kouluikäiset lapset saavat rokotteen ilmaiseksi. Muut saavat rokotteen reseptillä apteekista tai yksityisiltä lääkäriasemilta.

Kommentoi »