Terve.fi

Unettomuus: mikä voi olla syynä?

Unettomuus: mikä voi olla syynä?
Unettomuuteen ei useinkaan löydy neurologista tai psykiatrista syytä. - Suurella osalla unettomista oireistoon ei löydy mitään selittävää fyysistä tai psyykkistä sairautta, vaan kyse on...

Unettomuuteen ei useinkaan löydy neurologista tai psykiatrista syytä.

- Suurella osalla unettomista oireistoon ei löydy mitään selittävää fyysistä tai psyykkistä sairautta, vaan kyse on psykologisiin tekijöihin liittyvästä toiminnallisesta unettomuudesta, kuvailee unettomuutta tutkinut neurologian erikoislääkäri Christer Hublin Työterveyslaitoksesta.

- Osa unettomista huolestuu huonosta unestaan, mikä alkaa pitkittää oireita. Oireisto voi muuttua krooniseksi toiminnalliseksi unettomuudeksi, joka ei korjaannu lääkehoidollakaan, sanoo Hublin Neurologipäivien 2013 tiedotteessa.

Näin noidankehä voi syntyä

Unettomuuden kierre voi syntyä tiedotteen mukaan esimerkiksi seuraavista aineksista:

- Haitalliset nukkumistottumukset ja elämäntavat: muun muassa epäsäännöllinen unirytmi ja valveajan rytmi ja pitkä vuoteessa oloaika suhteessa nukuttuun aikaan.

- Haitalliset ajatukset: muun muassa huoli unettomuuden seurauksista ja uneen liittyvät epärealistiset odotukset.

- Emotionaalinen, kognitiivinen ja fysiologinen ylivireys ja valveajan seuraukset (mielialan lasku, väsymys ja uupumus sekä suorituskyvyn ja elämänlaadun heikentyminen).

Lääkkeettömiä hoitoja liian vähän

Jos unettomuuteen ei löydy apua omin voimin, kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Unettomuuden Käypä hoito –suosituksessa painotetaan toiminnalliseen unettomuuteen ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitoja. Näitä lääkkeettömiä hoitoja on kuitenkin tarjolla liian vähän, todetaan tiedotteessa.

Kroonisesti unettomien suuri ryhmä voi jäädä vaille apua, sillä he eivät ”mahdu” erikoissairaanhoidon piiriin: heillä kun ei ole minkään erikoisalan vastuulle kuuluvaa sairautta.

Lähteet: Neurologipäivien 2013 sähköpostitiedote 31.10.2013, Unettomuuden Käypä hoito -suositus

Lue myös:

Julkaistu: 6.11.2013
Kommentoi »