Terve.fi

D-vitamiini voi pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään

D-vitamiini voi pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään
Julkaistu: 16.10.2013

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, joka hyödynsi lähes 130 000 vaihdevuodet ylittäneen naisen aineistoja. Naiset olivat osallistuneet suureen terveystutkimukseen, jossa osa heistä sai vitamiinilisiä.

D-vitamiinilla ei ollut vaikutusta keuhkosyöpäriskiin, kun tutkijat tarkastelivat kaikkia osallistujia yhdessä. Yli 400 IU:n D-vitamiinisaanti päivittäin kuitenkin liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin osallistujilla, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Yli 800 IU:ta päivässä ruoasta ja vitamiinilisistä saavien riski oli jopa 60 prosenttia pienempi kuin naisten, joiden D-vitamiinin saanti jäi alle 100 IU:n. Tutkimukseen osallistuneista naisista 1 800 sairasti keuhkosyöpää.

Osa naisista sai tutkimuksen ajan D-vitamiini-, kalsium- ja A-vitamiinilisiä, mutta heidän keuhkosyöpäriskinsä pieneni vain, jos A-vitamiinin päivittäinen saanti jäi alle 1 000 mikrogrammaan.

Tutkimuksen tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää voiko niitä yleistää myös miehiin tai muun ikäisiin naisiin. D-vitamiinin osuutta keuhkosyövässä pitää myös selvittää lisää, sillä moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. D-vitamiini on tosin aiemminkin yhdistetty syöpäriskien pienentymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

1 kommentti