Terve.fi

D-vitamiini voi pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään

D-vitamiini voi pienentää riskiä sairastua keuhkosyöpään
Julkaistu 16.10.2013

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, joka hyödynsi lähes 130 000 vaihdevuodet ylittäneen naisen aineistoja. Naiset olivat osallistuneet suureen terveystutkimukseen, jossa osa heistä sai vitamiinilisiä.

D-vitamiinilla ei ollut vaikutusta keuhkosyöpäriskiin, kun tutkijat tarkastelivat kaikkia osallistujia yhdessä. Yli 400 IU:n D-vitamiinisaanti päivittäin kuitenkin liittyi pienentyneeseen sairastumisriskiin osallistujilla, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Yli 800 IU:ta päivässä ruoasta ja vitamiinilisistä saavien riski oli jopa 60 prosenttia pienempi kuin naisten, joiden D-vitamiinin saanti jäi alle 100 IU:n. Tutkimukseen osallistuneista naisista 1 800 sairasti keuhkosyöpää.

Osa naisista sai tutkimuksen ajan D-vitamiini-, kalsium- ja A-vitamiinilisiä, mutta heidän keuhkosyöpäriskinsä pieneni vain, jos A-vitamiinin päivittäinen saanti jäi alle 1 000 mikrogrammaan.

Tutkimuksen tulokset pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää voiko niitä yleistää myös miehiin tai muun ikäisiin naisiin. D-vitamiinin osuutta keuhkosyövässä pitää myös selvittää lisää, sillä moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. D-vitamiini on tosin aiemminkin yhdistetty syöpäriskien pienentymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »