Sairaudet

Lasten ruusu

Ruusu (erysipelas) on ihon bakteeritulehdus, jota voi esiintyä sekä lapsilla että aikuisilla.

Teksti Terve Media Oy
2.10.2013 Terve.fi

Ruusu (erysipelas) on ihon bakteeritulehdus, jota voi esiintyä sekä lapsilla että aikuisilla.

Se alkaa useimmiten ihon vaurioitumisen jälkeen bakteerien tunkeutuessa ihon sisään esimerkiksi haavan, hyönteisenpiston tai eläimen pureman kautta tai silloin, kun ihoa on raavittu esimerkiksi vesirokon tai ekseeman yhteydessä.

Ruusua voi esiintyä myös vaurioituneella iholla lapsilla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Useimmissa tapauksissa ruusun aiheuttaa streptokokki- tai stafylokokkibakteeri.

Ruusu ei ole tarttuva tauti.

Ruusun oireet

Ruusussa iholle syntyy punainen, kuumoittava alue, joka on kosketusarka. Tulehtunut alue voi myös turvota tai olla kohollaan.

Tulehtuneen ihon ja terveen ihon yhtymäkohdassa on yleensä selvä raja. Tulehtunut ihoalue suurenee infektion levitessä ja iholla voi näkyä alueelta poispäin johtavia punaisia juovia.

Joillakin lapsilla esiintyy myös kuumetta ja huonovointisuutta. Tulehtuneella alueella ja sen lähellä olevat imusolmukkeet saattavat suurentua niin, että ne näkyvät ja tuntuvat ihon alla.

Ruusu lapsen polvitaipeessa.

Komplikaatiot

Ajoissa hoidettu ruusu ei yleensä aiheuta komplikaatioita. Harvoissa tapauksissa bakteerit pääsevät verenkiertoon ja voivat aiheuttaa veri-infektion ja mahdollisesti vaurioittaa sisäelimiä, esimerkiksi sydäntä ja munuaisia. Silmien alueella esiintyvä ruusu eli periorbitaalinen selluliitti on yleinen lapsilla ja voi olla vaarallinen. Jos sitä ei hoideta nopeasti antibiooteilla, silmäkuoppa voi myös tulehtua (orbitaalinen selluliitti).

Ruusun hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on ruusu, ota yhteys lääkäriin.

Jos lääkäri diagnosoi sairauden ruusuksi, hän määrää lapselle antibioottikuurin. Jos tulehdus ei ole vakava, lääkäri määrää yleensä suun kautta otettavia antibiootteja. Anna lääke lapselle ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi tulehtuneen kehonosan tulee antaa levätä ja sitä tulisi pitää koholla aina kun mahdollista, jotta turvotus ja kipu vähenevät. Lapselle voidaan antaa myös kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia ja ibuprofeenia.

Seurantakäynti tulisi varata muutaman päivän jälkeen lääkehoidon aloittamisesta, jotta lääkäri voi varmistaa, että lapsen tila on parantumassa. Antibioottikuuri on syötävä aina loppuun lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Vakavissa ruusu- tai selluliittitapauksissa antibiootit annetaan suoneen, jolloin lapsen on oltava sairaalassa.

Ruusun ennaltaehkäisy

Ruusuun sairastumisriskiä voidaan vähentää välttämällä ihon vaurioituminen erilaisin varokeinoin.

Varmista, että lapsesi käyttää asianmukaisia turvavarusteita urheillessaan. Pidä lapsen kynnet lyhyinä ja puhtaina. Jos lapsen iho vaurioituu, puhdista haava ja hoida sitä huolellisesti.

Ekseemaa sairastavilla lapsilla on suurempi riski saada ihon bakteeri-infektioita. Opeta lapselle ekseeman oikeat hoitotoimenpiteet.

Varmista, että lapsi käyttää päivittäin kosteusvoidetta, joka ehkäisee kuivaa ja kutisevaa ihoa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi