Terve.fi

Hyviä uutisia kahvin ystäville – puolittaa suusyövän riskin!

Hyviä uutisia kahvin ystäville – puolittaa suusyövän riskin!
Julkaistu: 12.12.2012

Yhteys piti paikkansa riippumatta siitä, kuinka usein henkilö joi alkoholia tai tupakoi.

Tutkijat havaitsivat myös kofeiinittoman kahvin vähentävän riskiä, joskin pienemmällä teholla. Teen juonnilla taas ei ollut vaikutusta taudin ehkäisemisessä.

Amerikkalaistutkimuksen löydökset viittaavatkin siihen, ettei kofeiini välttämättä ole se kahvin ainesosa, joka suojaa pahalaatuisten kasvaimien muodostumiselta suun sisällä ja sen ympärillä. Sen sijaan kyse on tutkijoiden mukaan todennäköisesti jostakin kahvin sisältämistä sadoista, luonnollisesti syntyvistä antioksidanteista.

Kahvi on jo aiemmin yhdistetty alhaisempaan suolistosyövän, halvauksen ja Alzheimerin taudin riskiin. Silti kannattaa pitää mielessä, että kahvin liiallinen juominen voi kohottaa sekä sykettä että verenpainetta. Lisäksi raskaana olevia naisia neuvotaan rajoittamaan kahvin juomista, koska asiantuntijat pelkäävät kofeiinin laskevan vauvojen syntymäpainoa.

Tutkijat tarkastelivat lähes miljoonaa yhdysvaltalaista miestä ja naista, jotka ottivat osaa vuonna 1982 alkaneeseen syövänehkäisytutkimukseen. Tutkijat löysivät 868 vapaaehtoista, jotka olivat kuolleet suu- tai nielusyöpään 30 vuoden tutkimusjakson aikana.

Tutkiessaan potilaiden ruokailutottumuksia ja verratessaan niitä niihin osallistujiin, jotka eivät olleet sairastuneet syöpään saman tutkimusjakson aikana, tutkijat havaitsivat, että kofeiinipitoisen kahvin juominen kohtalaisen suurissa määrissä vaikutti suusyövän riskiin.

Yli neljä kupillista kahvia päivässä juovilla kasvainten todennäköisyys oli 49 prosenttia alhaisempi kuin niillä, jotka joivat vain vähän kahvia tai eivät ollenkaan.

Lue myös:

Kommentoi »