Treeni ja ravinto

Maistuuko kahvi? Tunnista liiallisen kahvinjuonnin riskit

Liiallinen kofeiini oireilee ruumissa selkeästi. Liika kahvi voi vaikeuttaa arkea. Vähennä kahvinjuontia, jos huomaat itselläsi näitä ongelmia.

16.12.2011 Terve.fi

Liiallinen kofeiini oireilee ruumissa selkeästi. Liika kahvi voi vaikeuttaa arkea. Vähennä kahvinjuontia, jos huomaat itselläsi näitä ongelmia: ravaat turhan usein vessassa, koet sydämentykytyksiä, olet levoton tai sinulla on säännöllisesti vaikeuksia nukkua.

Kahvia voi juoda arviolta neljä tai viisi kuppia päivässä turvallisesti. Täytyy kuitenkin muistaa, että kofeiini vaikuttaa ihmisissä eri tavalla. Toiset ovat alttiimpia, toiset sietävät sitä paremmin.

Erityisesti raskaana olevien naisten tulee tarkkailla kofeiinimääriään. Suositeltu maksimi on 200 milligrammaa. Se vastaa kahta mukillista kahvia. Liiallinen kofeiini voi johtaa keskenmenoon tai vauvan alipainoon.

Miten päivän kofeiiniannos kertyy?

Päivittäisen kofeiinin määrää on vaikea arvioida. Kofeiinin saanti kahvista riippuu useasta tekijästä: kupin koosta ja määristä, kahvipavuista, kuinka tummaa kahvi on ja siitä kuinka se on keitetty.

Pikakahvikupin kofeiinimäärät eroavat vastaavasta määrästä keitettyä kahvia. Koticappuchino eroaa ravintolan versiosta. Kofeiinia on myös teessä, limukoissa, suklaassa ja tietyissä lääkkeissä.

Kofeiinimäärät juomissa ja ruuissa:

  • Muki suodatinkahvia: 140 mg
  • Muki pikakahvia: 100 mg
  • Muki teetä: 75 mg
  • Kolatölkki: 40 mg
  • Energiajuoma: enintään 80 mg
  • 50 g tummaa suklaata: enintään 50 mg
  • 50 g maitosuklaata: enintään 25 mg

Lähde: BBC

Lue lisää:

Kahvi piristää! Valitettavasti elät harhaluulossa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi