5 ihanaa raakaruokaa

5 ihanaa raakaruokaa
Järjestä raakaruokakekkerit! Ilman uunia leivottu piirakka ja muut tarjottavat kannattaa valmistaa ajoissa mutta koristella vasta juhlapäivänä.
Julkaistu 20.10.2015

Kokeile raakaruokaa – onnistut varmasti 

Raakaruoka on parhaimmillaan terveellistä, maistuvaa ja näyttävää.

  1. Raakaruoka valmistetaan kuumentamatta ainesosia yli 40 asteen. Raaka-aineita voidaan kuitenkin käsitellä esimerkiksi marinoimalla, kuivattamalla ja hapattamalla. Ruokien makuvivahteita otetaan esiin hienontaen ja soseuttaen. Kasviksia voi myös raakakypsyttää esimerkiksi suolalla ja sitruunamehulla. 
  2. Tehokas monitoimikone on paras apuri. Sillä rouhit pähkinät ja kuivatut hedelmät tehokkaasti ja hienonnat kakkutaikinat tasaiseksi. Jos teet isoa taikinaa, kaikkia pohjan aineksia ei kannata sekoittaa moni­toimikoneellakaan yhdellä kertaa. Jauha kuivat pähkinät ja mausteet ensin ja sekoita ne vasta sitten hienonnettuihin hedelmiin, esimerkiksi taateleihin.
  3. Valmistele etukäteen. Kovat pähkinät ja siemenet,  kuten pistaasi-, saksan- ja hasselpähkinät sekä mantelit, on hyvä liottaa ainakin 8 tuntia. Pehmeille  cashewpähkinöille riittää jo 20 minuuttiakin. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenille on hyväksi 4–6 tunnin liotus. Liotus pehmentää ainesten rakennetta  ja edistää pähkinöiden terveysvaikutuksia. 
  4. Raakaleivonnaisten pohja sakeutuu, kun taikinaan lisätään vesihauteessa sulatettua  kylmäpuristettua kookosöljyä, kaakaovoita , psylliumin – tai chiansiemeniä. Raakaruokien hyytelöintiaineeksi sopii hyvin myös irlanninsammallevä (irish moss), koska sitä ei tarvitse kuumentaa.
  5. Kokeile idättämistä esimerkiksi persianapilasiemenillä. Tarvitset tilavan lasipurkin ja kanneksi rei’itettyä kangasta, vaikka harsoa. Itujen kasvatus- ja säilytysohjeita löydät netistä. Voit ostaa ravinnerikkaita ituja myös valmiina ja käyttää niitä lisäämään salaatin ruokaisuutta. 
  6. Raakaruokiakin kokatessa kannattaa noudattaa hyvää hygieniaa. Pese kasvikset mullasta, puhdista välineet ja työpinnat. Säilytä ruokia jääkaapissa. Raakaruokatarjoilut on järkevintä viimeistellä ja koristella vasta ennen tarjoilua.

Kommentoi »