Terve.fi

Kummalle sydänkohtaus kohtalokkaampi - naiselle vai miehelle?

Kummalle sydänkohtaus kohtalokkaampi - naiselle vai miehelle?
Sydänkohtauksen takia sairaalahoitoon toimitettuja naisia hoidetaan huonommin kuin miehiä.
Julkaistu 6.5.2010

Sydänkohtauksen takia sairaalahoitoon toimitettuja naisia hoidetaan huonommin kuin miehiä, selviää tuoreesta ranskalaistutkimuksesta. Naiset pääsevät tutkimuksen mukaan huomattavasti epätodennäköisemmin esimerkiksi varjoainekuvaukseen tai pallolaajennusleikkaukseen, uutistoimisto Reuters uutisoi.

Tutkimuksesta paljastuu myös, että naiset kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin kuukauden sisällä sydänkohtauksesta verrattuna miehiin.

Syytä siihen, miksi naiset menehtyvät miehiä useammin sydänkohtaukseen ei tiedetä, mutta ranskalaistutkijat arvelevat sen olevan peräisin parista tekijästä: biologisten eroavaisuuksien lisäksi syynä voi olla juuri erilaiset hoitotavat naisten ja miesten välillä.

American College of Cardiology –tapaamisessa tänä vuonna Atlantassa Yhdysvalloissa esitellyssä tutkimuksessa todetaankin, että naisia pitäisi hoitaa tehokkaammilla hoitomenetelmillä – invasiiviset menetelmät mukaan lukien – jolloin naisten sydänkohtauskuolleisuus voisi pienentyä.

Ranskalaistutkimus toteutettiin vuosien 2006-2007 välillä ja siihen osallistui yhteensä yli 3500 sydänkohtauspotilasta, joista noin kolmasosa oli naisia. Naisten osuutta voidaan pitää suurena, sillä useimmissa aiemmissa vastaavissa tutkimuksissa naiset ovat olleet vain pienenä vähemmistönä, Reuters kertoo. Tutkimuksen rahoittajina toimi kolme suurta lääkeyhtiötä (GlaxoSmithKline, GlaxoSmithKline ja Sanofi-Aventis).

Naisten sydänkohtaus oireilee eri tavoin kuin miehillä

Ranskalaistutkimuksessa sydänkohtauksen saaneet naiset olivat keskimäärin yhdeksän vuotta miehiä vanhempia ja naisilla oli useammin muitakin terveysongelmia.

Myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että naiset saavat miehiä todennäköisemmin sydänkohtauksia vasta myöhemmällä iällä ja he kärsivät samaan aikaan muista sairauksista, kuten esimerkiksi korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta tai korkeasta kolesterolista.

Toisaalta naisten ja miesten sydänkohtausten oireetkin voivat olla hieman erilaisia, mikä taas osaltaan saattaa selittää sen, miksi naisten sydänkohtauskuolemien määrä on suhteessa miehiä suurempi. Naisilla voi esiintyä sydänkohtauksen tiimoilta esimerkiksi niska- ja hartiakipua, vatsakipua, pahoinvointia, väsymystä ja hengästyneisyyttä rintakipujen lisäksi. Toisaalta varsinaiset rintakivutkaan eivät naisilla ole välttämättä yhtä puristavia kuin miehillä.

Edellä mainitun kaltaisten oireiden takia naiset eivät välttämättä hakeudu sairaalaan yhtä nopeasti kuin akuutin sydänkohtauksen saaneet miehet.

Lähde: Reuters

Lue myös:

Kommentoi »