Terve.fi

10 vinkkiä - Näin lapsi pysyy kunnossa

10 vinkkiä - Näin lapsi pysyy kunnossa
Julkaistu: 26.11.2008

Yleistymisen syynä pidetään ruokatottumusten muuttumista: kaikkialla maapallolla yhä useammat ihmiset syövät runsasrasvaista, teollisesti valmistettua ja vähäkuituista ruokaa, eikä ruokaa enää juurikaan valmisteta kotona. Noin 85 % lapsista, joilla todetaan tyypin 2 diabetes, on enemmän tai vähemmän ylipainoisia diagnoosihetkellä.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan, joka kymmenes lapsi maailmassa on ylipainoinen. Diabetesriskissä on 30-45 miljoonaa lasta ja nuorta, joukossaan 22 miljoonaa alle viisivuotiasta. Suuria muutoksia voidaan kutienkin tehdä pienin askelin. Tässä 10 vinkkiä, miten lapsi saadaan takaisin terveelliseen elämän rytmiin:

1. Unohda roskaruoat

Ruinaaminen on hyödytöntä, kun kotona ei ole karkkia ja kaloreita pursuvia välipaloja keittiökomeroon piilotettuna. Jos et osta niitä alunperinkään, lapset eivät ruinaa niitä kotona.

2. Lue pakkausselosteet

Jotkut ruoat sisältävät yllättävän paljon rasvaa ja sokeria. Ota tavaksesi lukea pakkausselosteet. Kiinnitä huomiota lukuihin, joissa ainesosat määritellään per 100 g.

3. Ota askel eteen

Monet lapset asuvat lähellä kouluaan, mutta saavat silti autokyydin vanhemmiltaan. Laita lapset kävelemään. Sinulta säästyy rahaa ja lapsilta terveys.

4. Viiden annoksen sääntö

Pidä huoli, että lapset syövät viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin. Voit lisätä niitä pastakastikkeisiin ja keittoihin tai soveltaa piste- ja palkintojärjestelmää. On helpompaa aloittaa päivä esimerkiksi hedelmillä. Lapset heräävät usein nälkäisinä, joten heitä on silloin helpompi suostutella.

5. Taukoa näytöltä

Rajoita näyttöpääteaikaa, oli kyseessä sitten TV, pelikonsoli tai tietokone. Pidä päiväkirjaa siitä, kuinka kauan lapsi viettää aikaansa näytön edessä. Saatat kauhistua siitä, kauanko aikaa siihen voi kulua.

6. Ruokailkaa pöydän ääressä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset syövät enemmän tuijottaessaan televisiota. Ruokapöydän ääressä ruokaillaan usein myös terveellisemmin.

7. Lisätkää aktiivisuutta

Sinun ei tarvitse ilmoittaa lapsia erityisille järjestetyille urheilutunneille. Ehdota lapsille vaikka kävelylenkkiä lähipuistoon tai pyöräretkeä. Huono ilma? Kokeilkaa sisäurheiluhallien tarjontaa.

8. Päästä pikkukokit vauhtiin

Pyydä lapsia auttamaan sinua ruoanlaitossa. He syövät terveellisen aterian todennäköisemmin jos he ovat itse olleet mukana sen valmistamisessa.

9. Ole esimerkki

Lapset huomaavat kaksinaismoralismin helpommin kuin luulet. Ei ole kovin rakentavaa vaatia lapsia syömään terveellisesti ja liikkumaan jos itsekään ei tee niin.

10. Pikaruokaa vain joskus

Älä kiellä tiettyjä ruokia, sillä se saa ne tuntumaan entistä herkullisemmilta. Sen sijaan voitte syödä pikaruokia silloin tällöin erityispäivänä sen sijaan, että päivittäinen pääravintonne koostuisi siitä.

Aiheesta kirjoitti The sun 11.11.2008 ”10 tips to keep kids in shape”.

Lue myös:

Kommentoi »