Vasta imuroitu lattia näyttää siltä, kuin hevostalli olisi ravannut siitä läpi. Aikuisesta työ voi tuntua uuvuttavalta ja hyödyttömältä. Rutiineihin kannattaa kuitenkin panostaa sanovat tutkijat. Niillä voidaan luoda lapsen elämään paljon hyvää ja hyödyllistä.
Lapsi kannattaa ottaa työhön mukaan pienestä lähtien. Hieman kannustusta, omia taitoja vastaava homma, ja lapsi voi olla ylpeä omasta tärkeästä roolistaan. Ilman sitä äiti ei varmasti selviäisi pöydän kattamisesta, pölyjen pyyhkimisestä tai pyykkien ripustamisesta, tuumaa lapsi.
Mikä on rutiinia?
Rutiineiksi lasketaan kaikki se työ, jota ilman arki ei pyöri. Ne ovat ennustettavissa ja säännöllisiä. Ne vastaavat käytännön tarpeeseen. Mitä pitää tehdä, että peli kulkee. Niillä ei itsessään ole sen syvällisempää merkitystä, kuten rituaaleilla. Lapsen elämän rutiinit toistavat päivittäistä kaavaa – aamu- ja iltapesut, hampaiden harjaus, ruokailu- ja nukkumaanmenoajat, läksyjen luku, iltasadut ja iltarukoukset.
Mitä hyötyä rutiineista on?
Amerikkalaisissa tutkimuksissa on havaittu, että rutiineilla voidaan
- luoda voimavaroja perheeseen
- auttaa lapsia olemaan terveempiä ja pysymään terveempinä
- ennakoida lasten käyttäytymistä paremmin yllättävissäkin tilanteissa
- vankistaa lasten itsetuntoa
- kiinteyttää perheen ihmissuhteita
- saada lasten käyttäytymisestä säännönmukaisempaa
- auttaa lasta löytämään oma hyödyllinen paikkansa perheessä
- parantaa lapsen perusturvallisuuden tunnetta
- auttaa lasta sosiaalisemmaksi
Näyttää siltä, että perheen suurissa kriiseissä rutiinit auttavat kaikkia sen jäseniä seilaamaan paremmin vaikeuksien yli. Avioeron jälkeen yhden aikuisen perheessä voi olla suuria vaikeuksia pitää rutiineista kiinni. Se kuitenkin kannattaa, sillä lapset selviytyvät kriiseistä paremmin, jos edes osa rutiineista saadaan toimitettua. Perheen säännölliset rutiinit näyttäisivät tukevan lapsia myös siellä, missä avioidutaan uudelleen.
Aiheesta enemmän: Journal of Family Psychology 2002, vol. 16, No 4
Lue lisää:
Lapsen vastuukasvatus ja kotityöt