Terve.fi

Lapsen vastuukasvatus ja kotityöt


Muutaman menneen vuosikymmenen aikana lasten tekemien kotitöiden määrä on vähentynyt huimasti. Metsätyöt ja rankahommat, maatalon peltotyöt ja ruoanlaitto ovat muuttuneet luonteeltaan. Työsuojelumääräykset, vapaa-ajan vietto ja harrastukset ovat myös ajaneet lapsia pois hyödyllisen työn äärestä.

Lapsen kasvun ja kehityksen kannalta on kuitenkin tärkeää, että hän saa osallistua perheen ja kodin välttämättömiin töihin. Niiden avulla lasta voi opettaa kantamaan vastuuta touhuistaan, opastaa hiljalleen työn teon äärelle. Kotitöiden teettäminen lapsilla on edelleenkin mitä hyödyllisintä puuhaa. Vaikka jälkikasvu voi väittääkin sen olevan aivan mennyttä maailmaa.

Anna lapsen tehtäväksi ja vastuulle toimia, joista hänellä on mahdollisuus ikänsä perusteella suoriutua. Omien edellytysten mukaiset aluksi pienet ja myöhemmin suuremmat hommat kasvattavat lapsen itsetuntoa. Niiden avulla lapsen asema perheessä ja yhteisössä vahvistuu ja hän voi olla jopa ylpeä omasta panoksestaan. Perheen pienimmäinen voi puhkua ylpeydestä saatuaan laittaa pöytään servietit ja ruokailuvälineet vieraita varten. Ja äiti kiittää.

Kun perheessä on useampi lapsi, voidaan kokeilla erilaisten työvuorolistojen tekemistä. Tällä viikolla on Matin vuoro pitää keittiö siistinä, äidin vuoro laittaa ruokaa ja Liisan vuoro imuroida. Ensi viikolla hommat vaihtuu. Viikkolistat, päivälistat, urakkahommat, perheen tarpeisiin soveltuvimmat vaihtoehdot ovat vapaasti valittavissa. Hyvin tehdystä työstä voidaan palkita. Yhdessä mietitään korvausmenettelyjä niille, jotka luistavat hommista.

Jakakaa kiitosta hyvin tehdystä työstä ja kehukaa toisianne. ”Onpa kiva tulla keittiöön, kun täällä on näin siistiä.” ”Sinähän olet siivonnut oman huoneesi, hyvältä näyttää.” Kehumalla saadaan parempia tuloksia aikaan, kuin arvostelemalla jälkeä. Seiskaluokkalainen saa kotitalouden läksyksi mokkapalojen teon kotona. Lopputulos näyttää kummalliselta ja keittiö on lattioita myöten kaakaossa, jauhoissa ja taikinassa. Yritys on kuitenkin ollut kova ja leipuri itse innoissaan. Pientä itsehillintää käyttämällä harjoittelijasta saadaan vielä mestari. Kehut ovat epäilemättä paikallaan. Lisäksi voi muistuttaa jälkien siivoamisen tärkeydestä.

    Julkaistu: 26.10.2009