Terve.fi

Näin helpotat lapsesi koulutietä

Näin helpotat lapsesi koulutietä
Huolettaako sinua miten lapsesi pärjäilee koulun alkaessa? Et ole yksin, sillä yllättävän monet vanhemmat viettävät tovin ja toisenkin pohtimalla sitä, miten oma lapsi pärjäilee koulussa. Pienillä teoilla ja sopivalla asenteella voit helpottaa lapsesi taivalta läpi kouluvuosien. Kavereihin, opettajiin ja koulun ihmissuhteisiin et ehkä voi vaikuttaa.
Julkaistu 26.10.2009

Koti on kuitenkin tärkeä osa kokonaispakettia, ja sieltä saatava tuki on lapselle tärkeää. Tärkeämpää, kuin lapsi on välillä edes valmis myöntämään.

  • Suhtaudu myönteisesti kouluun, oppimiseen ja opettajiin. Meillä kaikilla on vaihtelevia kokemuksia tästä aiheesta. Nyt ei kannata alkaa vuolaasti päivittelemään sitä, kuinka ikävää isällä tai äidillä koulussa oli. Tai kuinka epäreiluja opettajat olivat ennen ja ovat varmasti vieläkin. Kielteinen asenne tarttuu ja voi haitata pahastikin lapsen koulunkäyntiä. Siis myönteinen asenne peliin. Se tarttuu myös ja siitä on lapselle selkeästi hyötyä.
  • Usko lapseesi oppijana. Ja vahvista tätä uskoa lapsessasi sanomalla ääneen, että kotona luotetaan aivan täysillä siihen, että lapsi suoriutuu koulusta ja tehtävistään mallikkaasti. Kaikkia asioita ei tarvitse osata vielä koulun alkaessa. Niinpä on turha huolehtia ääneen esimerkiksi sitä, miten lapsi pärjää, kun ei osaa vielä lukea tai on muita pienempi. Kouluun mennään oppimaan ja kasvamaan, ei siksi, että oltaisiin jo valmiita.
  • Luokaa yhdessä rutiinit koulupäiviin. Mitä aamulla syödään, milloin läksyt tehdään, kuka perheessä kontrolloi asiaa, mitä välipalaksi, kun koulu loppuu. Pienillä toimilla voidaan koulupäivään luoda kotoa sellaista ryhtiä, joka kantaa koko vuoden. Kaikki päivät eivät voi olla yhtä mukavia. Lasta voi ilahduttaa tieto siitä, että päivän jälkeen kotona jääkaapissa odottaa äidin tekemä sämpylä ja kupillinen kaakaota.
  • Ottakaa läksyt tosissaan. Varsinkin juuri koulunsa aloittavat lapset suhtautuvat läksyihinsä mitä suurimmalla hartaudella. Ole juonessa mukana ja näytä, että myös sinulle on tärkeää, kuinka ne läksyt ja muut tehtävät tulevat tehdyksi. Näin ikävien tai vaikeidenkin läksyjen teko helpottuu. Lapsi ei jää yksin vaan saa tarvittaessa tukea ja kannustusta muilta. Koulu on lapsen työtä. Omalla esimerkillä ja asenteella vanhempi näyttää, kuinka työhön suhtaudutaan.
  • Ole kiinnostunut lapsesi arjesta. lapsen elämän ympyrät laajenevat. Mukaan tulee uusia ihmisiä ja uusia velvollisuuksia. Lapsi ei ehkä halua kertoa kaikesta. Hänellä alkaa olla omia tärkeitä juttuja, joista ei äidille tai isälle kerrota. Näin pitääkin olla. Osoita silti kiinnostuksesi, juttele ja kysele. Lapsesta tuntuu mukavalta, kun vanhempia kiinnostaa kysellä kuulumisia.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Kommentoi »