Ylikunto
Ylirasittunut keho on täysin uupuneessa tilassa, ja toipuminen vie aikaa. Näin pääset jyvälle ylikunnon aiheuttamista terveysongelmista!

Ylikunnolla tarkoitetaan liiallisen harjoittelun, riittämättömän levon ja stressitekijöiden yhdessä aiheuttamaa ylirasitustilaa. Ylirasitustilan oireita ovat väsymys, suorituskyvyn laskeminen, fyysisestä rasituksesta palautumisen heikkeneminen, toistuvat infektiosairaudet ja stressin kaltaiset oireet muun muassa unihäiriöt ja keskittymiskyvyn puute.

Ylikunto voi antaa virheellisesti mielikuvan, että kyseessä on huippuhyvä kunto, joka on mennyt vain vähän yli ja josta palautuisi pikkulevon jälkeen huippukuntoon. Ylirasitustila tai alipalautumistila johtuvat pitkäaikaisesta riittämättömästä palautumisesta kehoon kohdistettuun kuormitukseen nähden.

Viitteitä ylikunnosta voidaan saada muutoksista leposykkeessä ja ortostaattisessa kokeessa (pulssi ja verenpaine sekä makuulla tai istuen että seisten mitattuna).

Ylikunnon tyypillisiä aiheuttajia ovat liian nopea treenin tehon, määrän tai keston nostaminen. Myös yksipuolinen harjoittelu, liian suuri kuormitus suhteessa kehon kuormituskestävyyteen, palautumiseen nähden riittämätön lepo tai ravitsemus sekä elämän muut kuormitustekijät altistavat kehon ylikuormitustilalle.

Ylikunnon oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, mielialan vaihtelut, harjoitteluhaluttomuus, univaikeudet sekä stressi ja heikentynyt stressinsietokyky. Fyysisiä oireita puolestaan ovat infektioherkkyys, normaalista poikkeava hikoilu, suorituskyvyn lasku ja tunne, että ei saa enää treenistään tehoja irti. Leposyke voi olla aiempaa matalampi tai korkeampi ja syke voi reagoida rasitukseen tavanomaista voimakkaammin sekä palautua normaalia hitaammin treenin jälkeen. Oireet voivat olla yksittäisiä tai erilaisia yhdistelmiä yllä mainituista.

Tärkeitä ylirasitustilan ennaltaehkäisykeinoja ovat harjoittelun suunnittelu, monipuolinen harjoittelu, riittävä lepo, monipuolinen ja riittävä ruokavalio, stressinhallinta, psyykkinen valmentautuminen, laadukas ja riittävä yöuni, rentoutuminen ja sairaana harjoittelemisen välttäminen.

Äärimmäisen harvoin lepo tarkoittaa totaalista liikuntataukoa, vaan usein kevyt, noin 50-prosenttisella teholla liikkuminen on sallittua ja hyväksikin. Lepopäiviä tarvitsee kuitenkin yleensä lisätä. Lepomäärä suunnitellaan aina yksilöllisesti treenitaustan ja elämäntilanteen mukaan.

Myös harjoittelupäiväkirjan analysoiminen ammattilaisen avulla auttaa löytämään ylirasitustilaan johtaneita syitä ja suunnittelemaan niiden korjaamista jatkossa. Yöunen sekä ruokavalion määrästä ja laadusta on myös tärkeää huolehtia. Usein stressinhallintakeinojen opetteleminen ja erilaiset rentoutumistekniikat ovat hyödyksi.

Ylikuormitustilasta toipumiseen menee keskimäärin vähintään yhtä kauan kuin oireet ovat ehtineet kestää ennen hoitoon hakeutumista. On myös tärkeä muistaa urheilun lisäksi muun elämän eri osa-alueiden tarkastelu ja tarvittava oireiden hoito ja tuen järjestäminen.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi