Terve.fi

Korkea syke - 81493

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu: 14.6.2015

Kysymys:

Hei,

Olen 17 vuotias tyttö ja harrastan aktiivisesti yleisurheilua ja muutakin liikuntaa. Minua mietityttää sykkeeni jotka ovat mielestäni aika korkeat. Esimerkiksi herätessä sykkeet ovat yleensä 90 ja muutenki vain seistessäkin syke on helposti ainakin 100. Minkäänlaisia muita oireita ei ole tai en ainakaan ole huomannut mitään. Vanhemmillani lepo sykkeet ovat aika alhaisia. Onko syytä tutkia vain onko tua ihan normaalia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Leposyke on hyvin yksilöllinen ja taso 90/min on normaali eikä sinänsä viittaa mihinkään sairauteen tai muuhun ongelmaan. Jos syketaso nousee tai tilanteeseen liittyy oireita tai muutoksia voinnissa, asiaa on syytä tutkia tarkemmin. Aktiivisesti urheilua harrastavalle lähellä 100/min oleva syketaso on korkeahko, ja yksi tavallinen syy urheilijan korkealle sykkeelle on ylikunto. Eli riittävä lepo on tärkeää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.