Terve.fi

Yskä on monen vaivan oire

Yskä on monen vaivan oire
Syitä pitkittyneelle yskälle voi olla monia. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, mikäli yskä on jatkunut yli 3 viikkoa.
Julkaistu 12.1.2010

Yskä on hengitysteitä suojaava sekä tahdonalainen että tahdosta riippumaton heijaste, jonka tarkoituksena on poistaa ilmateistä vieras materiaali. Yskä on yksi yleisemmistä lääkärissäkäynnin syistä. Tällöin oire häiritsee potilaan normaalia elämää.

Akuutti yskä tavallinen

Tavallisemmin akuutti yskä aiheutuu ylähengitysteiden virus- ja bakteeritulehduksista. Yleensä yskä loppuu muutamassa viikossa kun ylähengitysteiden virus- tai bakteeritulehdus paranee.

Hengitystieinfektiossa hengitysteiden limakalvo vaurioituu ja joskus limakalvovaurion korjaantuminen voi kestää viikkoja ja aiheuttaa lisääntynyttä yliärtyvyyttä. Näin ollen yskääkin voi esiintyä useita viikkoja hengitystieinfektion jälkeen.

Akuutti yskä voi myös esiintyä potentiaalisesti henkeä uhkaavissa tilanteissa, kuten keuhkokuumeessa, sydämen vajaatoiminnassa, keuhkoveritulpassa ja aspiraatiotilanteessa (vieraan materiaalinen joutuminen hengitysteihin). Varsinkin vanhuksilla monet näihin sairauksiin liittyvät klassiset oireet saattavat puuttua tai olla hyvin vähäisiä.

Mutta kun yskä ei mene ohi

Pitkittyneestä yskästä puhutaan mikäli yskä on jatkunut yli 3 viikkoa.

Alkavalle astmalle on tyypillistä pitkittynyt yskä joko jatkuvasti tai jaksottain, kuten allergeenialtistuksen, rasituksen, kylmän ilman tai hengitystieinfektion provosoimana. Astma on pitkittyneen yskän syy 30-50 prosentilla potilaista.

Tavallinen pitkittyneen yskän syy on myös tupakointiin liittyvä krooninen keuhkoputkentulehdus. Kroonisesta keuhkoputken tulehduksesta kärsii yleensä yli puolet tupakoivista.

Takanielun limaisuus on pitkittyneen yskän aiheuttaja 20-50 prosentilla potilaista, joko yksinään tai astmaan liittyvänä. Takanielun limaisuus on seurausta allergisesta tai ei-allergisesta nuhasta tai esimerkiksi poskiontelotulehduksesta. Takanielun limaisuudessa nenästä valuu eritettä kurkunpäähän ja potilas joutuu yskimään tätä limaa pois.

Mahansisällön nousu ruokatorveen eli gastroesofageaalinen refluksi (GER) todetaan pitkittyneen yskän syynä 10-20 prosentilla potilaista. Yskä voi olla GER:n ainoa oire, jolloin sen muut tyypilliset oireet, kuten esimerkiksi närästys ja rintalastan takainen polte puuttuvat.

Lääkkeetkin voivat olla pitkittyneen yskän syy. ACE-estäjiä käytetään hyvin yleisesti verenpainetaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Tämän lääkeryhmän lääkkeet aiheuttavat kiniinien kertymistä hengitysteiden soluihin ja voivat olla kroonisen yskän syy.

Yskä on tavallinen oire keuhkosyövän, tuberkuloosin ja monien keuhkoparenkyymisairauksien yhteydessä. Pitkittynyttä yskää potevalta tulee aina tutkia keuhkojen röntgenkuva.

Yskän syyt voivat olla monisyisiä samankin potilaan kohdalla ja tämä asia joudutaan huomioimaan kun yskäpotilasta tutkitaan ja hoidetaan.

Yskä ei aina parane yskimällä.

Faktaa yskästä

  • Yskä on oire, jonka taustalla on yleensä hoidettavissa oleva syy
  • Tavallisia aiheuttajia ovat tulehdus hengitysteissä, alkava astma tai närästys
  • Yöyskä ja rasituksessa ilmenevä yskä voivat olla oire sairaudesta, joka vaatii lääkärin hoitoa
  • Tupakka pahentaa yskää ja vaikeuttaa sen hoitoa
  • Yskänlääkkeet ja höyryhengitys voivat helpottaa ärsytystä ja liman irtoamista
  • Jos yskä kestää kuukauden, hakeudu lääkäriin
  • Päivystykseen tulisi hakeutua jos äkilliseen yskään liittyy esim. voimakas hengenahdistus, poikkeava rintakipu, korkea kuume tai verisiä ysköksiä
1 kommentti