Terve.fi

Yskän hoito

Yskän hoito
Yskän hoito onnistuu itse kotona, mutta on hyvä tietää, milloin mennä lääkäriin.
Julkaistu: 1.8.2019

Yskän taustalla on usein jokin hengitystieinfektio ja yskä loppuu itsestään infektion parannuttua. Infektion yhteydessä esiintyvää yskää ei erikseen tarvitse hoitaa, mikäli se ei aiheuta muita vaivoja tai ole niin häiritsevä, että tilanteeseen halutaan välitön parannus.

Lue lisää yskän oireista.

Yskän omahoito

Apteekista saatavien itsehoitoyskänlääkkeiden teho aikuisten yskään ei tutkimusten perusteella ole merkittävä. Myöskään lapsilla niitä ei suositella käytettäväksi. Kuitenkin, mikäli yskä on todella vaikea ja muut hoitokeinot eivät tehoa. voidaan niitä kokeilla.

Myös höyryhengitystä voi yrittää käyttää, mutta ei kiehuvan veden äärellä vaikeiden palovammojen välttämiseksi.

Mikäli yskä pahenee selvästi tietyissä tilanteissa tai ärsykkeille altistuessa (pakkasessa kävely, kukkien istutus, pöly, eläimet), kannattaa näitä tilanteita välttää. Syynä yskään voi tuolloin olla astman kaltainen tila tai lievä astma ja asia on syytä selvittää lääkärin vastaanotolla.

Yöaikaista yskimistä usein helpottaa nukkumisasennon korjaus kohottamalla sängyn päätyä niin, että pää on jonkin verran muuta vartaloa korkeammalla. Yöyskä voi kuitenkin hankalana ja pitkittyneenä esiintyessään olla merkki esimerkiksi astmasta, refluksitaudista tai sydänsairaudesta ja lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.

Tupakointi yleensä pahentaa yskää entisestään ja vaikeuttaa sen hoitoa, joten se olisi pyrittävä lopettamaan.

Yskän lääkehoito

Yskän lääkehoito on yleensä yskän aiheuttajan hoitoa, ei niinkään itse yskän hoitoa.

Bakteeriperäistä hengitystieinfektiota hoidettaessa on ensisijaisen tärkeää, että lääkärin määräämät lääkkeet syödään kuuriluontoisesti loppuun saakka lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Varsinaisia yskänlääkkeitä on kahdenlaisia: liman irtoamista edistäviä ja yskää hillitseviä valmisteita. Niitä käytetään yskän hoidossa silloin, kun yskälle ei ole löydetty syytä ja se edelleen jatkuu tai silloin, kun yskä on ärsyttävä ja häiritsee esimerkiksi työntekoa. Yskää hillitseviä valmisteita käytetään kivuliaaseen ja nukkumista häiritsevään yskään, liman irtoamista edistäviä valmisteita taas kroonisen hengityselinsairauden pahenemisvaiheessa. Yskänlääkkeiden teho on kliinisissä tutkimuksissa ollut huono, eivätkä ne käytännössä suinkaan aina tuo helpotusta oireeseen.

Milloin lääkäriin yskän takia?

Yskä on viidenneksi yleisin lääkärissä käynnin syy. Tavalliseen flunssaan liittyvän yskän vuoksi ei perusterveen ihmisen tarvitse lääkäriin hakeutua. Jos yskään kuitenkin liittyy selvä hengenahdistus, poikkeava rintakipu, korkea lämpö ja yleisvoinnin heikkous tai verisiä ysköksiä, on järkevää hakeutua päivystyksellisesti lääkäriin. Lääkärin suorittamat tutkimukset ovat perusteltuja myös yskän pitkittyessä yli kahden kuukauden tai ollessa poikkeuksellisen vaikea.

Lähteet:

Aikuisen pitkittynyt yskä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Itselääkitys, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2016

Kommentoi »